Ryż smażony z kurczakiem, porem i jajkiem
- Podczas warsztatów kulinarnych z zakresu kuchni tajskiej, które prowadzę w Instytucie Sztuki Kulinarnej, często spotykam się z obawą uczestników o dostępność składników na polskim rynku. Gotuję w Polsce na sposób tajski od lat i z większością produktów nie ma najmniejszego problemu - uważa Daria Ładocha w „W mojej tajskiej kuchni”.
Tak uspokojeni możemy przystąpić do przygotowywania ryżu, ale warto pamiętać, że kuchnia tajska wymaga odpowiedniego zestawiania smaków. - Kuchnia tajska jest bardzo prosta, jeśli potrafi się odpowiednio zestawić smaki. Tajowie wywodzą się z narodu chińskiego i to właśnie od niego przejęli wiedzę, jak je ze sobą łączyć. W kuchni obowiązuje bowiem zasada „5 smaków”, czyli harmonijne zestawienie smaku słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami - pisze Daria Ładocha. Ten ostatni smak to glutaminian sodu, używany w Tajlandii, jak w Polsce sól i pieprz.
W przypadku przyrządzania jajka, można je usmażyć na jednej patelni, ale wymaga to wprawy. Idealnym „narzędziem” w przygotowywaniu tajskich dań, w tym ryżu smażonego z kurczakiem, porem i jajkiem jest klasyczny tajski wok. Można w nim układać poszczególne części dania - warzywa, kurczaka czy właśnie jajka. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest usmażenie jajek oddzielnie na mniejszej patelni i dodanie do potrawy na końcu.
Danie można zwieńczyć deserem - kremowym napojem z bananem i kokosem. Zamiast banana można dodać inne owoce - mango lub melona.
Ryż smażony z kurczakiem, porem i jajkiem
Składniki:
pół szklanki ryżu jaśminowego,
2 mniejsze filety piersi z kurczaka,
3 łyżki oleju roślinnego,
3 ząbki czosnku,
drobno posiekana cebula,
1/4 pora,
1/3 marchewki,
1 papryczka chili, limonka,
1 łyżeczka cukru palmowego,
2 łyżeczki sosu rybnego,
2 łyżeczki sosu sojowego,
1 łyżeczka sosu ostrygowego,
2 jajka,
szczypiorek,
natka pietruszki,
sól.
Kremowy napój z bananem i kokosem:
2 banany,
łyżka cukru pudru,
2 i 1/2 szklanki mleka kokosowego,
1/2 szklanki kruszonego lodu,
prażony kokos w płatkach,
starta skórka z limonki,
świeży imbir lub szczypta cynamonu (do dekoracji).
Wykonanie
Gotujemy ryż jaśminowy. Zalewamy ryż zimną wodą w proporcji 1:1,3 (ryż w stosunku do wody). Nie płuczemy ryżu wodą i nie solimy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, najlepiej z przezroczystą pokrywką od 10 do 15 minut w zależności od tego, jak ryż będzie chłonąć wodę. Nie mieszamy ryżu ani nie podnosimy pokrywki. Gdy ryż będzie gotowy, wyłączamy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Jeśli jest twardy, owijamy garnek kocem i zostawiamy na kilka minut w cieple.
W międzyczasie przygotowujemy kurczaka i warzywa. Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. Doprawiamy solą, łyżeczką soku z limonki lub cytryny i mieszamy z łyżką oleju. Obieramy marchewkę na drobną kosteczkę. Pora płuczemy i kroimy na plasterki.
Odcinamy „czapeczkę” od góry strączka w papryczce chili, rozcinamy na połowę pod strumieniem zimnej wody i czyścimy z nasion. Siekamy na drobne paski.
Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zmielony czosnek. Podsmażamy, aż się zeszklą - około minutę. Dodajemy marchewkę i pora, po czym smażymy przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Potem dodajemy papryczkę chili (jeśli chcemy, żeby potrawa była ostrzejsza, można dodać wcześniej) i kurczaka. Podsmażamy, aż kurczak będzie gotowy - przez ok. 2-3 minuty.
Dodajemy ryż, sosy - sojowy, rybny, ostrygowy oraz cukier palmowy. Dokładnie mieszamy. Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone. Na talerz wykładamy ryż z kurczakiem, przykrywamy jajkiem sadzonym i podajemy posypanym szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Skrapiamy całość sokiem z limonki.
Przygotowujemy kremowy napój z bananem i kokosem. Obieramy banana i kroimy na części. Wrzucamy do blendera wraz z cukrem pudrem i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe i lód. Miksujemy, aż napój będzie gładki i puchaty. Przelewamy do szklanek i posypujemy dowolnie wybranym dodatkiem - kokosem, skórką z limonki, cynamonem lub świeżym imbirem.