Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ryż smażony z kurczakiem, porem i jajkiem
Paweł Kulenty
Paweł Kulenty 25.03.2022 22:46

Ryż smażony z kurczakiem, porem i jajkiem

Ryż smażony z kurczakiem, porem i jajkiem - smaczne, tajskie danie
https://pixabay.com/

- Podczas warsztatów kulinarnych z zakresu kuchni tajskiej, które prowadzę w Instytucie Sztuki Kulinarnej, często spotykam się z obawą uczestników o dostępność składników na polskim rynku. Gotuję w Polsce na sposób tajski od lat i z większością produktów nie ma najmniejszego problemu - uważa Daria Ładocha w „W mojej tajskiej kuchni”.

Tak uspokojeni możemy przystąpić do przygotowywania ryżu, ale warto pamiętać, że kuchnia tajska wymaga odpowiedniego zestawiania smaków. - Kuchnia tajska jest bardzo prosta, jeśli potrafi się odpowiednio zestawić smaki. Tajowie wywodzą się z narodu chińskiego i to właśnie od niego przejęli wiedzę, jak je ze sobą łączyć. W kuchni obowiązuje bowiem zasada „5 smaków”, czyli harmonijne zestawienie smaku słodkiego, słonego, kwaśnego, gorzkiego i umami - pisze Daria Ładocha. Ten ostatni smak to glutaminian sodu, używany w Tajlandii, jak w Polsce sól i pieprz.

W przypadku przyrządzania jajka, można je usmażyć na jednej patelni, ale wymaga to wprawy. Idealnym „narzędziem” w przygotowywaniu tajskich dań, w tym ryżu smażonego z kurczakiem, porem i jajkiem jest klasyczny tajski wok. Można w nim układać poszczególne części dania - warzywa, kurczaka czy właśnie jajka. Bezpieczniejszym rozwiązaniem jest usmażenie jajek oddzielnie na mniejszej patelni i dodanie do potrawy na końcu.

Danie można zwieńczyć deserem - kremowym napojem z bananem i kokosem. Zamiast banana można dodać inne owoce - mango lub melona.

Ryż smażony z kurczakiem, porem i jajkiem

Składniki:

  • pół szklanki ryżu jaśminowego,

  • 2 mniejsze filety piersi z kurczaka,

  • 3 łyżki oleju roślinnego,

  • 3 ząbki czosnku,

  • drobno posiekana cebula,

  • 1/4 pora,

  • 1/3 marchewki,

  • 1 papryczka chili, limonka,

  • 1 łyżeczka cukru palmowego,

  • 2 łyżeczki sosu rybnego,

  • 2 łyżeczki sosu sojowego,

  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego,

  • 2 jajka,

  • szczypiorek,

  • natka pietruszki,

  • sól.

Kremowy napój z bananem i kokosem:

  • 2 banany,

  • łyżka cukru pudru,

  • 2 i 1/2 szklanki mleka kokosowego,

  • 1/2 szklanki kruszonego lodu,

  • prażony kokos w płatkach,

  • starta skórka z limonki,

  • świeży imbir lub szczypta cynamonu (do dekoracji).

Wykonanie

Gotujemy ryż jaśminowy. Zalewamy ryż zimną wodą w proporcji 1:1,3 (ryż w stosunku do wody). Nie płuczemy ryżu wodą i nie solimy. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, najlepiej z przezroczystą pokrywką od 10 do 15 minut w zależności od tego, jak ryż będzie chłonąć wodę. Nie mieszamy ryżu ani nie podnosimy pokrywki. Gdy ryż będzie gotowy, wyłączamy ogień i zostawiamy ryż pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody. Jeśli jest twardy, owijamy garnek kocem i zostawiamy na kilka minut w cieple.

W międzyczasie przygotowujemy kurczaka i warzywa. Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. Doprawiamy solą, łyżeczką soku z limonki lub cytryny i mieszamy z łyżką oleju. Obieramy marchewkę na drobną kosteczkę. Pora płuczemy i kroimy na plasterki.

Odcinamy „czapeczkę” od góry strączka w papryczce chili, rozcinamy na połowę pod strumieniem zimnej wody i czyścimy z nasion. Siekamy na drobne paski.

Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i zmielony czosnek. Podsmażamy, aż się zeszklą - około minutę. Dodajemy marchewkę i pora, po czym smażymy przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Potem dodajemy papryczkę chili (jeśli chcemy, żeby potrawa była ostrzejsza, można dodać wcześniej) i kurczaka. Podsmażamy, aż kurczak będzie gotowy - przez ok. 2-3 minuty.

Dodajemy ryż, sosy - sojowy, rybny, ostrygowy oraz cukier palmowy. Dokładnie mieszamy. Na osobnej patelni smażymy jajka sadzone. Na talerz wykładamy ryż z kurczakiem, przykrywamy jajkiem sadzonym i podajemy posypanym szczypiorkiem oraz natką pietruszki. Skrapiamy całość sokiem z limonki.

Przygotowujemy kremowy napój z bananem i kokosem. Obieramy banana i kroimy na części. Wrzucamy do blendera wraz z cukrem pudrem i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko kokosowe i lód. Miksujemy, aż napój będzie gładki i puchaty. Przelewamy do szklanek i posypujemy dowolnie wybranym dodatkiem - kokosem, skórką z limonki, cynamonem lub świeżym imbirem.

Tagi: