Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Trik poprawiający smak rosołu
Adam Moskal
Adam Moskal 14.02.2021 01:00

Trik poprawiający smak rosołu

Rosół - jak go ulepszyć?
suzanatrifkovic, Getty Images, OlgaMiltsova, Getty Images Pro

Rosół w każdym domu w Polsce przygotowywany jest na wiele różnych sposobów. Jedni preferują delikatny wywar ugotowany na kurzych skrzydełkach, inni zdecydowanie wolą wołowy esencjonalny rosół, cechujący się ciemną barwą i intensywnym smakiem.

Niestety, niezależnie od preferencji, nie zawsze udaje się ugotować tę zupę idealnie - zdarza się czasem tak, że jakość mięsa pozostawia wiele do życzenia, co przekłada się na ilość tłuszczu na powierzchni. Na szczęście znamy genialną metodę, która ratuje z tego typu opresji. 

Rosół można łatwo uratować

Nawet w kurczaku może być bardzo dużo tłuszczu. Wystarczy w końcu kupić tuszkę od sprzedawcy, który nie dba za bardzo o jakość swoich produktów. Ugotowana na takim mięsie zupa będzie wyjątkowo tłusta, ponieważ z kurczaka wytopi się pod wpływem temperatury sporo tkanki tłuszczowej.

Na szczęście wystarczy mieć kostki lodu w zamrażalniku, a wszystko zniknie w kilka chwil. Należy wyjąć kostki lodu z zamrażarki i włożyć jedną lub dwie do gorącej zupy. Szok termiczny zetnie tłuszcz na powierzchni, który przylgnie do lodu. Następnie trzeba tylko wyłowić substancję i gotowe.

Innym sposobem jest włożenie rosołu do lodówki na noc. Z czasem tłuszcz wypłynie na powierzchnie i zetnie się - wtedy można wygarnąć go łyżką. Nie każdy ma jednak czas, aby tak długo czekać, dlatego dla spieszących się idealnie sprawdzi się tik z kostką lodu. 

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci. 

Jak zrobić klarowny rosół?

Szumowiny skutecznie sprawiają, że zupa staje się matowa i nieprzejrzysta. Oczywiście można je wyławiać na samym początku gotowania mięsa, lecz nie zawsze uda się wyciągnąć je wszystkie. Aby zmienić wygląd wywaru, wystarczy użyć białka jaja. 

Oddziel białko od żółtka i wrzuć białko do zupy. Gdy zetnie się, przelej wywar przez czystą i sterylną gazę. Białko zwiąże szumowiny, które nie będą mogły przedostać się przez niewielkie oczka w gazie. Istnieje również metoda, która wydobywa jeszcze więcej barwy w zupie. 

W tym celu należy upiec mięso i warzywa w piekarniku na złoty kolor. Dalsze kroki są identyczne jak przy gotowaniu zwykłego rosołu - karmelizacja na powierzchni składników spowoduje, że mięsna zupa będzie o wiele bardziej intensywna zarówno w smaku, jak i barwie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram