Rosół - jak go ulepszyć?
suzanatrifkovic, Getty Images, OlgaMiltsova, Getty Images Pro

Trik poprawiający smak rosołu

Rosół nie zawsze wychodzi taki, jak chcemy - na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym ta pyszna zupa powinna być znacznie lepsza. Jeśli zauważyłeś, że na jej powierzchni jest zbyt dużo tłuszczu, wrzuć do niej kostkę lodu. Dzięki tej metodzie będziesz mógł banalnie prosto wyciągnąć jego nadmiar.

Rosół w każdym domu w Polsce przygotowywany jest na wiele różnych sposobów. Jedni preferują delikatny wywar ugotowany na kurzych skrzydełkach, inni zdecydowanie wolą wołowy esencjonalny rosół, cechujący się ciemną barwą i intensywnym smakiem.

Niestety, niezależnie od preferencji, nie zawsze udaje się ugotować tę zupę idealnie - zdarza się czasem tak, że jakość mięsa pozostawia wiele do życzenia, co przekłada się na ilość tłuszczu na powierzchni. Na szczęście znamy genialną metodę, która ratuje z tego typu opresji.

Rosół można łatwo uratować

Nawet w kurczaku może być bardzo dużo tłuszczu. Wystarczy w końcu kupić tuszkę od sprzedawcy, który nie dba za bardzo o jakość swoich produktów. Ugotowana na takim mięsie zupa będzie wyjątkowo tłusta, ponieważ z kurczaka wytopi się pod wpływem temperatury sporo tkanki tłuszczowej.

Na szczęście wystarczy mieć kostki lodu w zamrażalniku, a wszystko zniknie w kilka chwil. Należy wyjąć kostki lodu z zamrażarki i włożyć jedną lub dwie do gorącej zupy. Szok termiczny zetnie tłuszcz na powierzchni, który przylgnie do lodu. Następnie trzeba tylko wyłowić substancję i gotowe.

Sprytny sposób na wykorzystanie zatyczki od olejuSprytny sposób na wykorzystanie zatyczki od olejuCzytaj dalej

Innym sposobem jest włożenie rosołu do lodówki na noc. Z czasem tłuszcz wypłynie na powierzchnie i zetnie się - wtedy można wygarnąć go łyżką. Nie każdy ma jednak czas, aby tak długo czekać, dlatego dla spieszących się idealnie sprawdzi się tik z kostką lodu.

Chcesz poznać więcej doskonałych przepisów, na kulinarne perełki? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym szczególnie szaleją dzieci.

Jak zrobić klarowny rosół?

Szumowiny skutecznie sprawiają, że zupa staje się matowa i nieprzejrzysta. Oczywiście można je wyławiać na samym początku gotowania mięsa, lecz nie zawsze uda się wyciągnąć je wszystkie. Aby zmienić wygląd wywaru, wystarczy użyć białka jaja.

Oddziel białko od żółtka i wrzuć białko do zupy. Gdy zetnie się, przelej wywar przez czystą i sterylną gazę. Białko zwiąże szumowiny, które nie będą mogły przedostać się przez niewielkie oczka w gazie. Istnieje również metoda, która wydobywa jeszcze więcej barwy w zupie.

W tym celu należy upiec mięso i warzywa w piekarniku na złoty kolor. Dalsze kroki są identyczne jak przy gotowaniu zwykłego rosołu - karmelizacja na powierzchni składników spowoduje, że mięsna zupa będzie o wiele bardziej intensywna zarówno w smaku, jak i barwie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł