Sałatka jarzynowa bez majonezu
Sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać nieustannie. Niestety obecny w niej majonez jest bardzo kaloryczny i lepiej na niego uważać. Na szczęście możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego.
Bez wątpienia sałatka jarzynowa przeważnie kojarzy nam się z okresem świątecznym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nią również latem. Wówczas warto postawić na lżejszą odsłonę sałatki jarzynowej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepyszna sałatka jarzynowa bez majonezu
Sałatka jarzynowa potrafi przyprawić o szczery zachwyt nawet najbardziej wybrednych miłośników swojskich smaków. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Ciężko zliczyć wszystkie patenty na sałatkę jarzynową .
Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak sałatkę jarzynową przygotowuje Magda Gessler . Tym razem sięgniemy po mniej kaloryczną odsłonę specjału. Zamiast majonezu wykorzystamy jogurt. Co jeszcze będzie nam potrzebne?
-
2 marchewki
-
seler
-
2 pietruszki
-
2 ziemniaki
-
2 ogórki kiszone
-
2 jajka
-
jabłko
-
30 g groszku
-
100 ml jogurtu typu greckiego
-
sól
-
pieprz
Prosty przepis na lekką sałatkę jarzynową
Na początku warzywa gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut . Kiedy czas dobiegnie końca i ostygną, obieramy je ze skórki. Warzywa kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy je do miski.
Jajka wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągną temperaturę pokojową. Gotujemy je na twardo. W jednym z naszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak zrobić to w idealny sposób . Gdy jajka będą już gotowe, również kroimy je w małą kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi.
Oba składniki umieszczamy razem z zielonym groszkiem w misce z warzywami. Całość wzbogacamy o jabłko pokrojone w kostkę. Dodajemy jogurt typu greckiego oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko starannie mieszamy . Sałatkę jarzynową wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie smaki powinny się odpowiednio przegryźć.
Canva / vkuslandia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepisy.pl