Smakosze.pl Przepisy Sałatka jarzynowa bez majonezu
Canva / Natkinzu

Sałatka jarzynowa bez majonezu

19 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Sałatka jarzynowa jest jednym z najbardziej kultowych specjałów naszej rodzimej kuchni. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy mogliby ją zajadać nieustannie. Niestety obecny w niej majonez jest bardzo kaloryczny i lepiej na niego uważać. Na szczęście możemy go zastąpić jogurtem typu greckiego.

Bez wątpienia sałatka jarzynowa przeważnie kojarzy nam się z okresem świątecznym. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po nią również latem. Wówczas warto postawić na lżejszą odsłonę sałatki jarzynowej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepyszna sałatka jarzynowa bez majonezu

Sałatka jarzynowa potrafi przyprawić o szczery zachwyt nawet najbardziej wybrednych miłośników swojskich smaków. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Ciężko zliczyć wszystkie patenty na sałatkę jarzynową .

Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak sałatkę jarzynową przygotowuje Magda Gessler . Tym razem sięgniemy po mniej kaloryczną odsłonę specjału. Zamiast majonezu wykorzystamy jogurt. Co jeszcze będzie nam potrzebne?

  • 2 marchewki

  • seler

  • 2 pietruszki

  • 2 ziemniaki

  • 2 ogórki kiszone

  • 2 jajka

  • jabłko

  • 30 g groszku

  • 100 ml jogurtu typu greckiego

  • sól

  • pieprz

Prosty przepis na lekką sałatkę jarzynową

Na początku warzywa gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut . Kiedy czas dobiegnie końca i ostygną, obieramy je ze skórki. Warzywa kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy je do miski.

Jajka wyjmujemy z lodówki i czekamy, aż osiągną temperaturę pokojową. Gotujemy je na twardo. W jednym z naszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak zrobić to w idealny sposób . Gdy jajka będą już gotowe, również kroimy je w małą kostkę. Podobnie postępujemy z ogórkami kiszonymi.

Oba składniki umieszczamy razem z zielonym groszkiem w misce z warzywami. Całość wzbogacamy o jabłko pokrojone w kostkę. Dodajemy jogurt typu greckiego oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko starannie mieszamy . Sałatkę jarzynową wstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie smaki powinny się odpowiednio przegryźć.

Sałatka jarzynowa w niecodziennym wydaniu
Sałatka jarzynowa w niecodziennym wydaniu

Canva / vkuslandia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy