Sernik królewski z bezą: prosty przepis krok po kroku
pixabay.com

Sernik królewski z bezą: prosty przepis krok po kroku

Sernik królewski z bezą to idealny poczęstunek, gwóźdź przyjęcia i podwieczorku. Pasuje na każdą okazję, ładnie się prezentuje, jest pyszny i nietrudny w przygotowaniu. Poznaj prosty przepis na sernik królewski z bezą!

Sernik królewski z bezą: serowa pychota

Sernik królewski to ciasto na kruchym spodzie, wypełnione masa serową, zwieńczone upieczoną jajeczną pianką, czyli bezą. To pyszny wypiek, nie za słodki, nie za kruchy, który możemy niemal dowolnie zdobić i doprawiać.

Sernik królewski z bezą: na jaką okazję?

Sernik królewski z bezą to pyszne ciasto, które dobrze sprawdzi się właściwie na każdą okazję: niedzielny podwieczorek, urodziny, święta, tłusty czwartek itd., itp.

Sernik królewski z bezą: trudność

Sernik królewski z bezą to pyszne ciasto, stosunkowo łatwe do wykonania. Składa się ze spodu, masy serowej i dressingu w postaci bezy i dżemu z posypką. Wszystkie części ciasta robi się dość prosto, trzeba tylko mieć cierpliwość do miksowania składników i pieczenia.

Sernik królewski z bezą: czas na przygotowanie

Sernik królewski z bezą zajmie nam ok. 2,5 godziny. Same przygotowania są dość proste, ale pieczenie musi potrwać.

Sernik królewski z bezą: składniki do spodu

  • Ciemna czekolada – 70 g
  • Masło – 70 g
  • Mąka – 40 g
  • Jajko – 1 sztuka
  • Soda – ½ łyżeczki
  • Cukier – 4 łyżki
  • Mielone orzechy – 4 łyżki

Sernik królewski z bezą: składniki do masy serowej

  • Twaróg tłusty – 500 g
  • Serek mascarpone – 500 g
  • Cukier – 1 szklanka
  • Cukier waniliowy – 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki
  • Śmietanka kremowa 30% - 1/3 szklanki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana – ¼ szklanki
  • Rodzynki siekane – ¼ szklanki
  • Jajka – 5 całych i dodatkowe 2 żółtka

Sernik królewski z bezą: składniki do bezy

  • Białka – z 2 jajek
  • Cukier – 125 g
  • Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
  • Dżem pomarańczowy lub o innym smaku – wedle uznania
  • Orzechy włoskie – wedle uznania

Sernik królewski z bezą: składniki opcjonalne

  • Wiórki kokosowe – wedle uznania
  • Kakao w proszku – wedle uznania

Sernik królewski z bezą: potrzebne przybory

Do upieczenia sernika królewskiego z bezą będziemy potrzebować podstawowego zestawu narzędzi kuchennych. Niezbędne są: tortownica z obręczą (średnica ok. 24 cm), miska, sitko, mikser, papier do pieczenia i piekarnik, łyżka do mieszania, ostry nóż. Przyda się też stoper do mierzenia czasu pieczenia.

Sernik królewski z bezą: przygotowujemy składniki

Uwaga! Wszystkie składniki do przygotowania sernika królewskiego z bezą powinniśmy wyjąć z lodówki odpowiednio wcześnie, by zdążyły nabrać temperatury pokojowej. Schłodzone nie będą się dobrze łączyć.

Sernik królewski z bezą: przygotowujemy spód

Do upieczenie sernika królewskiego z bezą potrzebna nam będzie tortownica o średnicy mniej więcej 24 cm, z obręczą. Na dno kładziemy papier do pieczenia, zapinamy obręcz tak, żeby papier wystawał na zewnątrz, a ścianki obręczy smarujemy masłem.

Do rondla wrzucamy połamaną czekoladę, pokrojone masło i sypiemy cukier. Włączamy mały ogień i rozpuszczamy czekoladę, ciągle mieszając. Gdy powstanie jednolita masa, zdejmujemy rondel z ognia i pozwalamy czekoladzie ostygnąć.

Gdy masa czekoladowa ostygnie, wlewamy ją do miski z wbitym wcześniej jajkiem. Wszystko mieszamy energicznie. Nad masą przesiewamy teraz mąkę, dodajemy sodę i znowu mieszamy. Podsypujemy jeszcze mielonych orzechów i mieszamy po raz ostatni. Masa czekoladowa na sernik królewski z bezą jest już gotowa.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W międzyczasie przekładamy masę czekoladową do tortownicy i wygładzamy wierzch. Pieczemy spód sernika przez ok. 9 minut. Po upieczeniu zostawiamy piekarnik włączony.

Spód do sernika królewskiego z bezą jest już gotowy!

Sernik królewski z bezą: przygotowujemy masę serową

Każde ciasto musi mieć spód, ale to dopiero masa serowa czyni sernik sernikiem. Rozrobimy ją w misce do miksera albo w kielichu blendera ręcznego.

Do miski wrzucamy sery mascarpone i twarogowy, dosypujemy mąki, cukru i cukru waniliowego, następnie miksujemy wszystko na bardzo wolnych obrotach, żeby nie pyliło, aż do uzyskania jednolitej masy.

Teraz dodajemy kolejno pięć całych jajek, dwa żółtka i pół szklanki śmietanki. Po każdym kolejnym jajku i składniku miksujemy masę na wolnych obrotach przez kilkanaście sekund, aż do wizualnego połączenia się składników. Następnie dosypujemy drobno posiekane rodzynki i skórkę pomarańczową, po trochu, ciągle wolno miksując.

Masa serowa na sernik królewski z bezą jest już gotowa. Wykładamy ją na spód sernika w tortownicy i wkładamy do piekarnika (rozgrzanego już wcześniej do pieczenia spodu na 180 stopni Celsjusza).

Pieczemy sernik najpierw przez 15 minut w 180 stopniach, a potem przez godzinę w 120 stopniach.

Sernik królewski z bezą: przygotowujemy bezę

Za bezę zabieramy się po mniej więcej godzinie od włożenia spodu z masą serową do piekarnika.

Pozostałe nam z jajek dwa białka ubijamy na sztywną pianę, potem dodajemy cukier, ale niespiesznie, łyżeczka po łyżeczce, wszystko dokładnie miksując po dodaniu każdej części cukru. Miksujemy, aż piana z białek będzie gęsta, sztywna i lekko połyskliwa. Wtedy dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną.

Masa na bezę do sernika królewskiego jest już gotowa!

Sernik królewski z bezą: pieczemy sernik

Teraz musimy połączyć wszystkie nasze wielkie dzieła: ciasto i masę na bezę.

Wyjmujemy sernik z piekarnika (ale nie wyłączamy go), na wierzchu wykładamy dżem pomarańczowy, a na dżemie – piankę z białek. Posypujemy ją jeszcze orzechami i już możemy piec.

Wkładamy sernik królewski z bezą do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 120 stopniach, a potem przez kolejne 30 minut w 100 stopniach. Następnie wyjmujemy sernik z piekarnika, studzimy, a potem odcinamy nożem od ścianek obręczy. Po zdjęciu obręczy, wyjmujemy sernik z tortownicy i wkładamy do lodówki – powinien się teraz chłodzić przez całą noc.

Nasz sernik królewski z bezą jest już gotowy! Następnego dnia możemy go wyjąć z lodówki, pokroić i podać.

Sernik królewski z bezą: urozmaicenia

Bezę na gotowym serniku królewskim można posypać czymkolwiek, na co mamy ochotę. Nadadzą się nie tylko orzechy, ale też np. wiórki kokosowe. Z kolei spód sernika przed nałożeniem masy serowej można posypać np. kakao.

Sernik królewski z bezą: porady i wskazówki

Sernik najwygodniej kroi się ostrym nożem, nagrzanym we wrzątku.

Następny artykuł