Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik świąteczny
Kopeć Dorota
Kopeć Dorota 25.03.2022 22:43

Sernik świąteczny

Sernik świąteczny
pixabay.com

Sernik świąteczny.

W przygotowaniu sernika świątecznego ważne jest przede wszystkim to, aby wszystkie składniki (oprócz śmietany kremówki) miały temperaturę pokojową. Należy je więc odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki i pozostawić, aby dobrze się ogrzały. Wówczas łatwiej będą się mieszać. Istnieje także mniejsze ryzyko, że z ciasta wyjdzie zakalec.

undefined

Składniki na ciasto:

·         320 gramów cukru do wypieków

·         30 gramów budyniu śmietankowego

·         2 łyżeczki cukru wanilinowego

·         4 łyżki stołowe kaszy manny

·         1 kilogram twarogu sernikowego

·         160 gramów masła

·         2/3 szklanki śmietany kremówki 30%

·         8 jajek

·         ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego

·         100 gramów kandyzowanej skórki z pomarańczy

Składniki na polewę:

·         50 gramów czekolady gorzkiej

·         50 mililitrów śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Pierwszym krokiem w przygotowywaniu sernika świątecznego jest przygotowanie formy do pieczenia. Dobrze jest zrobić to wcześniej, aby później móc wlać do niej masę tuż po zrobieniu. Formę wykładamy więc papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Następnie przystępujemy do zmielenia twarogu. Należy dwukrotnie zmielić go przy pomocy malaksera.

Masło ucieramy mikserem. Najlepiej robić to na wysokich obrotach, ponieważ tylko wówczas będziemy w stanie uzyskać zadowalający efekt – masło musi stać się puszyste i dobrze napowietrzone.

Do masła stopniowo dorzucamy zmielony twaróg, ciągle ucierając. Składniki muszą dokładnie się połączyć.

Następnie możemy zająć się jajkami. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy razem z cukrem do wypieków. Muszą stać się białe.

Zmiksowane żółtka dodajemy do masy serowej. Całość znów miksujemy, aby składniki się połączyły.

Następnie dodajemy budyń w proszku, kaszę mannę i cukier wanilinowy. Ponownie miksujemy.

Wyjmujemy z lodówki śmietanę kremówkę. Ubijamy ją mikserem na gładki krem, ubitą dolewamy do masy serowej. Najlepiej zrobić to łyżką, aby masa nie rozbiła się zanadto.

Kolejnym krokiem jest ubicie białek. Rozbijamy je dokładnie i ubijamy przez kilka minut aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. W trakcie ubijania możemy dosypać do białek szczyptę soli.

Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową. Mieszamy łyżką, ponieważ w innym wypadku piana rozbije się i sernik nie będzie puszysty.

Ostatnim etapem jest dodanie aromatu waniliowego oraz kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Masę serową zmieszaną z pianą z białek przelewamy do formy do pieczenia. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 60-70 minut. Dobrze jest w trakcie pieczenia co jakiś czas sprawdzać drewnianym patyczkiem stan upieczenia ciasta – gdy tylko patyczek będzie suchy, należy wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w środku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu ciasto nie opadnie.

Podczas gdy sernik będzie się studził, możemy przystąpić do przygotowania polewy czekoladowej. W tym celu w kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę. Śmietanę kremówkę wyjmujemy z lodówki i stopniowo dolewamy do roztapiającej się czekolady. Mieszamy do momentu, w którym składniki się połączą i stworzą jednolitą, czekoladową polewę.

Sernik świąteczny polewamy czekoladą dopiero wtedy, kiedy ciasto całkowicie wystygnie.

Zarówno przed podaniem, jak i po podaniu przechowujemy sernik w lodówce.

Podajemy na zimno.

undefined

Smacznego!

undefined

Bibliografia:

1.      https://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-swiateczny

2.      https://www.ciasta.net/sernik-swiateczny.php

3.      https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-swiateczny

4.      https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-swiateczny-z-brzoskwiniami

undefinedundefinedundefined

Tagi: