Sernik waniliowy na zimno – pyszny deser bez pieczenia.
pixabay.com

Sernik waniliowy na zimno – pyszny deser bez pieczenia

Sernik to jedno z bardziej popularnych ciast w Polsce. Robimy go na święta czy uroczystości rodzinne, ale także bez większej okazji. Jest niezawodny, pyszny i możemy łączyć go z różnymi dodatkami. Sernik waniliowy jest smaczny zarówno w wersji tradycyjnej, czyli upieczony w piekarniku, jak i w wersji na zimno. Druga wersja jest nieco szybsza i dla niektórych łatwiejsza. Przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, jak w łatwy sposób można przygotować pyszny deser dla całej rodziny.

  1. Sernik waniliowy – opis deseru.
  2. Jakich składników potrzebujemy do przygotowania sernika waniliowego?
  3. Sposób przygotowania sernika na zimno.
  4. Jakich dodatków możemy użyć do przygotowania sernika waniliowego na zimno?

Sernik waniliowy – opis deseru

Sernik waniliowy w wersji na zimno z pewnością przypadnie do gustu Twoim gościom. Czas przygotowania deseru jest krótki, jednak trzeba liczyć się z tym, że będzie potrzebował kilku godzin na chłodzenie w lodówce.

Sernik waniliowy na zimno składa się ze spodu zrobionego z gotowych małych biszkoptów i z masy serowej wykonanej z serków homogenizowanych, dzięki temu posiada delikatną konsystencję. Na górze znajdują się owocowa galaretka i borówki. Brzmi interesująco, prawda?

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania sernika waniliowego?

Do przygotowania pysznego sernika waniliowego potrzebujemy okrągłej tortownicy o średnicy ok. 20 – 22 cm oraz papieru do pieczenia, a oprócz tego jeszcze kilku składników:

Na masę serową:

  • 700 g serków homogenizowanych waniliowych (ok. 5 opakowań),
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 70 g cukru pudru,
  • 5 łyżeczek żelatyny,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

Dodatkowo:

  • 200 g borówek amerykańskich,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • ok.15 sztuk okrągłych biszkoptów,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania sernika na zimno

Samo wykonanie sernika waniliowego na zimno nie jest skomplikowane i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Jednak pamiętaj o tym, że masa musi stężeć, więc najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej.

Skoro poznałeś już listę składników, przyszedł czas na poznanie sposobu wykonania sernika waniliowego.

1. Na początku rozpuść galaretkę, ponieważ będzie ona potrzebować czasu do schłodzenia się. Do 1 litra wrzącej wody wsyp galaretki truskawkowe i dokładnie je rozpuść, a następnie odstaw do ostygnięcia.

2. Żelatynę też trzeba rozpuścić. Najlepiej zrobić to zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Żelatynę wlewamy później do masy serowej, więc musi być schłodzona. Kiedy ją rozpuścisz, również odstaw do ostygnięcia.

3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na dnie ułóż biszkopty i nasącz je sokiem z cytryny.

4. Czas na masę serową. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym serku. Na koniec dodaj chłodną żelatynę, ale wlewaj ją powoli cienkim strumieniem, aby masa się nie zważyła. Wlej kilka kropel aromatu waniliowego.

5. Wylej masę serową na biszkopty, wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto do lodówki. W tym czasie chłodne galaretki również możesz wstawić do lodówki, ale pilnuj, aby całkiem nie stężały.

6. Po ok. 40 minutach wyłóż borówki na masę serową i zalej lekko stężałą galaretką.

7. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, a przed podaniem ostrożnie wyjmij z tortownicy. Deser gotowy!

Jakich dodatków możemy użyć do przygotowania sernika waniliowego na zimno?

Do przygotowania tego pysznego sernika waniliowego możemy użyć także innych owoców, np. malin czy truskawek, które idealnie będą pasowały do waniliowej masy i galaretki.

Nie lubisz galaretki? Na to też mamy sposób. Zamiast galaretki możesz zrobić owocową polewę. Wystarczy tylko zmiksować owoce i polać sernik tuż przed podaniem.

Sernik waniliowy będzie smakował wybornie również z dodatkiem rozpuszczonej lub startej czekolady.

Sernik waniliowy na zimno to doskonały pomysł na umilenie popołudnia sobie i rodzinie. Masa z serków homogenizowanych powoduje, że ciasto jest subtelne i delikatne oraz rozpływa się w ustach. Do podstawowej masy serowej możesz wkomponować wiele twoich ulubionych dodatków, co czyni ten deser uniwersalnym.

Następny artykuł