Sernikobrownie z lekkim musem truskawkowym
Sernikobrownie z lekkim musem truskawkowym
Jeśli trudno Ci zdecydować się czy bardziej kochasz ciasta czekoladowe, serniki czy desery owocowe zrób sernikobrownie z musem z truskawek. Przekonasz się, że wszystkie te słodkości uwielbiasz jednakowo mocno, a co najlepsze, możesz rozsmakowywać się w nich w tym samym czasie.
Sernik na spodzie brownie z polewą truskawkową
W tym deserze jest wszystko, czego potrzeba do pełni szczęścia. Trzy warstwy: jedna mocno czekoladowa, wilgotna, nie za słodka, druga serowa, zwarta, ale kremowa i delikatna, i ostatnia, truskawkowa, lekka jak chmurka. Ciasto urzeka prostotą i szybkością przygotowania, a przede wszystkim… tempem, w jakim znika z blachy. Jest spora szansa, że po jego przyrządzeniu nic nie zostanie na drugi dzień.
Efektowne sernikobrownie z lekkim musem truskawkowym sprawdzi się zarówno jako spontaniczny deser przygotowany po pracy, jak i jako tort na specjalne okazje. Jest szybki do zrobienia ze składników ogólnodostępnych, pamiętajmy jedynie, że ciasto po zrobieniu powinno zastygnąć w jednolitą formę i w tym celu musi poleżakować kilka godzin, najlepiej całą noc, w lodówce.
Możemy przyrządzać je o każdej porze roku wykorzystując owoce świeże albo mrożone.
Przygotowanie sernikobrownie z truskawkami
Potrzebne składniki:
Spód brownie:
Masło 150 g
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
2 jajka
½ szklanki cukru
90 g mąki pszennej lub innej
Masa serowa:
Pół kg zmielonego twarogu
1 opakowanie budyniu waniliowego
Pół szklanki cukru
1 jajko
Mus truskawkowy:
300 g truskawek
Galaretka truskawkowa
¼ łyżki cukru
100 g jogurtu greckiego
Zaczynamy od przygotowania musu truskawkowego, tak, aby galaretka miała czas na przestygnięcie. Proszek z galaretki truskawkowej dokładnie rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, na drugim palniku w garnku gotujemy przez kilka minut pokrojone na mniejsze części truskawki z dodatkiem cukru, do momentu, aż zaczną się rozpadać i puszczą sok. Łączymy rozpuszczoną galaretkę z truskawkami, odstawiamy do lodówki, kiedy całość będzie już dobrze schłodzona dodajemy jogurt, mieszamy.
Czas na spód z brownie. Roztapiamy masło na małym ogniu ciągle mieszając, następnie odstawiamy na bok, wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy do nich masę czekoladową i mąkę, krótko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Na upieczone ciasto brownie wlewamy masę serową, którą przygotujemy ze zmiksowania budyniu w proszku z serem, jajkiem i cukrem. Przykrywamy dokładnie folią aluminiową i pieczemy 25 minut w 160 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ciasto zastygnie.
Na schłodzoną masę serową wlewamy warstwę truskawkowo-galaretkową i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dwie odsłony sernika na spodzie brownie z musem truskawkowym
Powyższy przepis na przygotowanie tego deseru nie jest jedynym możliwym. Druga, lekko zmodyfikowana propozycja jest jeszcze bardziej kremowa, a truskawki nie tworzą osobnej, trzeciej warstwy tylko lekko wtapiają się ser.
Żeby przygotować tę wersję ciasta spód może zostać ten sam co powyżej, natomiast warstwę serową przygotowujemy z około pół kg twarogu sernikowego zmiksowanego z ¾ puszki mleka skondensowanego i 2 jajkami. Do przyrządzenia musu truskawkowego potrzebujemy jedynie truskawek i cukru – 2,5 szklanki owoców gotujemy na małym ogniu z 3 łyżkami cukru przez około 45 minut, a następnie rozgniatamy owoce widelcem lub miksujemy. Na podpieczoną warstwę brownie wlewamy masę serową, kolejno delikatnie łyżeczką rozprowadzamy z wierzchu mus truskawkowy tworząc delikatne wzorki. Pieczemy 35 minut w 160 stopniach, studzimy, podajemy po całonocnym schłodzeniu w lodówce.
Do dekorowania sernikobrownie z musem truskawkowym świetnie nadadzą się kawałki świeżych truskawek lub innych owoców sezonowych.