Siostra Anastazja zdradziła, jak kisi kapustę. Ma pewność, że zawsze wyjdzie doskonała
Siostra Anastazja do kiszonej kapusty dodaje kminek. Aromatyczna przyprawa świetnie łączy się z kiszonką, nadając jej pełnego, wyraźnego smaku. Kiszona kapusta do słoików na zimę jest pysznym i zdrowym dodatkiem do każdego obiadu. Warto nastawić choć trochę domowej kiszonki.
Kiszoną kapustę możemy kupić w każdym sklepie. Jednak czasem możemy dostać niesmaczną kapustę z dodatkiem octu i dużej ilości soli. Domowa kiszonka zawsze wychodzi perfekcyjnie i zachwyca wyjątkowym smakiem i aromatem.
Kiszona kapusta jest naprawdę prosta w przygotowaniu. Jest również bardzo zdrowa, ponieważ wzmacnia odporność i zapewnia właściwą florę bakteryjną jelit. Siostra Anastazja do kiszonki dodaje również marchewkę i kminek, tak przygotowana kapusta nie ma sobie równych.
Kapustę najpierw kisimy, a dopiero później przekładamy do umytych i wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Pasteryzacja jest konieczna, żeby zatrzymać proces kiszenia i zachować smak i świeżość przetworów na wiele miesięcy. Kapusta kiszona w słoikach to rewelacyjne rozwiązanie na jesień i zimę.
Przepis siostry Anastazji na kiszoną kapustę z kminkiem
Składniki:
-
5 kg białej kapusty
-
2 średnie marchewki
-
pół łyżki kminku
-
80 g soli kamiennej
Jak zrobić kiszoną kapustę z kminkiem? Kapusta zachwyca smakiem.
Poszatkuj kapustę, zetrzyj na tarce marchew. Kapustę z marchewką włóż do większej miski i dokładnie wymieszaj z solą i kminkiem, następnie ubijaj całość, aż do powstania soku.
Kapustę przełóż do dużego słoja lub naczynia kamionkowego. Przykryj ściereczką, na wierzch połóż deskę lub duży talerz, obciąż np. kamieniem i odstaw do ukiszenia. Co jakiś czas zbieraj nadmiar piany i uzupełnij sok, jeśli będzie go ubywać.
Sok uzupełniaj lekko osoloną wodą. Ukiszoną kapustę przełóż do umytych i wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj 15 minut. Następnie odstaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia.
Na zimę przygotuj również paprykę marynowaną przepisu siostry Anastazji oraz buraki z dodatkiem białej kapusty . Surówka z buraków będzie pysznym dodatkiem do obiadu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Oddziel białka i dosyp do nich 1 szczyptę. Sekretny składnik nada jajecznicy cudownej puszystości
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama