Smakosze.pl Przepisy Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są 2 mięsa
canva/arfo

Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są 2 mięsa

16 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Siostra Aniela robi leczo lepsze niż w restauracjach. Jego sekretem są dwa mięsa — boczek i kiełbasa. Dzięki nim potrawa jest niezwykle smaczna i pożywna. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością zachwycicie się nim podobnie jak my. Od razu przygotujcie leczo na dwa dni, bo doskonale nadaje się do odgrzewania.

Leczo jest potrawą pochodzącą z kuchni węgierskiej. Jego podstawą są warzywa — cebula, papryka i pomidory. Często też dodaje się do niej cukinię, a także kiełbasę. Siostra Aniela wzbogaciła swój przepis o boczek, co dodało potrawie doskonałego smaku.

Przepis siostry Anieli na leczo

Składniki:

  • 20 dag wędzonego, parzonego boczku

  • 2 łyżki oleju

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • ok. 20 dag cienkiej kiełbasy

  • 2 młode cukinie

  • 4 strąki kolorowej papryki

  • 1 ostra papryka

  • 500 ml przecieru pomidorowego

  • papryka mielona

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie lecza z dodatkiem boczku

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż w rondlu na oleju. Dodaj pokrojoną w dużą kostkę cebulę, przesmaż ją. Dodaj posiekane ząbki czosnku oraz pokrojoną na kawałki kiełbasę.

Całość smaż, aż wędliny się zrumienią i wytopi się z nich trochę tłuszczu. Dodaj wtedy pokrojoną w sporą kostkę cukinię i duś całość kilka minut.

Papryki umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w dużą kostkę. Ostrą papryczkę drobno posiekaj. Papryki dodaj do rondla, wymieszaj, duś razem kilka minut.

Do rondla dodaj przecier pomidorowy, trochę papryki mielonej, soli i pieprzu. Wymieszaj, duś razem kilka minut. Pod koniec dopraw do smaku i wymieszaj z posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis Roberta Makłowicza na leczo , a także recepturę na błyskawiczne leczo .

boczek
canva/angorius

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: katespiehole.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy