Śledzie po góralsku na przekąskę lub przystawkę. Sekretem ich smaku jest jedyny w swoim rodzaju sos
Śledzie są w Polsce bardzo popularną rybą, którą można podawać na rozmaite sposoby. A gdyby tak zaserwować je na pikantnym sosie z dodatkiem bryndzy? Gwarantujemy, że przepis na śledzie po góralsku zrobi prawdziwą furorę wśród domowników i nie tylko.
Bryndza jest miękkim serem wytwarzanym z mleka owczego. Charakteryzuje się dość intensywnym, słonym smakiem. Nic dziwnego, że na południu kraju postanowiono połączyć go z popularną rybą. Specyficzny smak sera komponuje się ze śledziami wprost idealnie.
Przepis na niezwykłe śledzie po góralsku
Składniki:
-
4 filety śledziowe w oleju
-
4 kawałki marynowanej papryki
-
ok. 100 g bryndzy
-
3-4 łyżeczki chrzanu
-
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
-
1 mała cebula
-
2 ząbki czosnku
-
pęczek szczypiorku
-
czerwona cebula do dekoracji
-
sól i pieprz do smaku
Góralskie śledzie z bryndzą krok po kroku
Przygotuj sos do śledzi . W tym celu cebulę obierz i zetrzyj na drobnej tarce . Połącz warzywo ze śmietaną, chrzanem, przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz bryndzą . Wymieszaj starannie wszystkie składniki.
Sos do śledzi dopraw do smaku solą i pieprzem . Następnie połowę rozsmaruj na półmisku przeznaczonym do podania potrawy . Na sosie ułóż pokrojoną w paski konserwową paprykę .
Filety ze śledzi odsącz z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego . Pokrój w poprzek na mniejsze kawałki i ułóż na przygotowanym półmisku z sosem . Wierzch ryby przykryj pozostałą częścią sosu, posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj cienkimi krążkami czerwonej cebuli . Podawaj jako zimną przekąskę z dodatkiem pieczywa.
Śledzie wyśmienicie łączą się z kiszoną kapustą . Pierogi ze śledziowym farszem zaskoczą absolutnie każdego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jednogarnkowe danie z kiełbasą i ziemniakami. Tanie, szybkie i pożywne. Będą prosić o dokładki
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama