Smakosze.pl Przepisy Śledzie po góralsku na przekąskę lub przystawkę. Sekretem ich smaku jest jedyny w swoim rodzaju sos
Canva / virginijavaidakaviciene

Śledzie po góralsku na przekąskę lub przystawkę. Sekretem ich smaku jest jedyny w swoim rodzaju sos

9 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Śledzie są w Polsce bardzo popularną rybą, którą można podawać na rozmaite sposoby. A gdyby tak zaserwować je na pikantnym sosie z dodatkiem bryndzy? Gwarantujemy, że przepis na śledzie po góralsku zrobi prawdziwą furorę wśród domowników i nie tylko.

Bryndza jest miękkim serem wytwarzanym z mleka owczego. Charakteryzuje się dość intensywnym, słonym smakiem. Nic dziwnego, że na południu kraju postanowiono połączyć go z popularną rybą. Specyficzny smak sera komponuje się ze śledziami wprost idealnie.

Przepis na niezwykłe śledzie po góralsku

Składniki:

  • 4 filety śledziowe w oleju

  • 4 kawałki marynowanej papryki

  • ok. 100 g bryndzy

  • 3-4 łyżeczki chrzanu

  • 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%

  • 1 mała cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek szczypiorku

  • czerwona cebula do dekoracji

  • sól i pieprz do smaku

Góralskie śledzie z bryndzą krok po kroku

Przygotuj sos do śledzi . W tym celu cebulę obierz i zetrzyj na drobnej tarce . Połącz warzywo ze śmietaną, chrzanem, przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz bryndzą . Wymieszaj starannie wszystkie składniki.

Sos do śledzi dopraw do smaku solą i pieprzem . Następnie połowę rozsmaruj na półmisku przeznaczonym do podania potrawy . Na sosie ułóż pokrojoną w paski konserwową paprykę .

Filety ze śledzi odsącz z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego . Pokrój w poprzek na mniejsze kawałki i ułóż na przygotowanym półmisku z sosem . Wierzch ryby przykryj pozostałą częścią sosu, posyp posiekanym szczypiorkiem i udekoruj cienkimi krążkami czerwonej cebuli . Podawaj jako zimną przekąskę z dodatkiem pieczywa.

Śledzie wyśmienicie łączą się z kiszoną kapustą . Pierogi ze śledziowym farszem zaskoczą absolutnie każdego .

Canva / dulezidar
Canva / dulezidar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy