Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jednogarnkowe danie z kiełbasą i ziemniakami. Tanie, szybkie i pożywne. Będą prosić o dokładki
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 09.11.2022 18:02

Jednogarnkowe danie z kiełbasą i ziemniakami. Tanie, szybkie i pożywne. Będą prosić o dokładki

danie z kiełbasą i ziemniakami
Canva / zia_shusha

Wszyscy uwielbiają dania jednogarnkowe. Są łatwe do przygotowania, zawierają proste składniki oraz doskonale sycą. I dokładnie te trzy cechy charakteryzują też proponowany przez nas, jednogarnkowy obiad. Poznajcie przepis na apetyczne danie z kiełbasą i ziemniakami.

Do przyrządzenia naszego jednogarnkowego dania potrzebować będziesz warzyw, przypraw oraz oczywiście kawałka dobrej kiełbasy. Po pokrojeniu składników, danie z kiełbasą i ziemniakami robi się praktycznie samo. Taki posiłek idealnie smakuje od razu po przygotowaniu, jak również kolejnego dnia. Warto zrobić większą porcję na zapas.

Przepis na danie z kiełbasą i ziemniakami

Składniki:

  • 5-6 średnich ziemniaków

  • kawałek ulubionej kiełbasy

  • 2 średnie cebule

  • 2 papryki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

  • natka pietruszki do podania

Jak przygotować apetyczny, jednogarnkowy obiad?

Przygotuj wszystkie półprodukty na jednogarnkowy obiad. Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryki oraz ziemniaki umyj, oczyść i pokrój w kostkę.

W dużym garnku dobrze rozgrzej olej. Podsmaż na rumiano kiełbasę, następnie dodaj cebulę. Po zeszkleniu warzywa do garnka dodaj także papryki oraz czosnek. Całość smaż kilka minut.

Do dania z kiełbasą i ziemniakami wsyp oba rodzaje papryki oraz majeranek. Zamieszaj całość, a następnie dołóż pokrojone ziemniaki i zalej zawartość garnka 2 szklankami wody. Duś wszystko do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie, a potrawa nabierze gęstości.

Gotowy obiad jednogarnkowy dopraw solą i pieprzem. Danie podawaj posypane posiekaną natką pietruszki. Ta potrawa idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem.

Wielbicielom delikatniejszych smaków z pewnością przypadną do gustu kremowe bitki z kurczaka. Zaskoczy Cię, co kryje się pod nazwą cygańskiego bigosu.

Canva / ribeirorocha
Canva / ribeirorocha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: