Słodka marynowana cukinia z dodatkiem kurkumy i miodu
Lubicie niezwykłe przetwory? Może przygotujecie marynowaną cukinię z kurkumą i miodem? Te dodatki sprawiają, że jest słodka i niezwykle zdrowa. Poza tym ma piękny, żółty kolor i doskonale nadaje się na kanapki i do sałatek. Marynowaną cukinię można też podać do obiadu.
Cukinia charakteryzuje się delikatnym smakiem, dzięki czemu dobrze komponuje się z różnymi dodatkami. Doskonale nadaje się do zapiekania, jako dodatek do zup, a także na przetwory.
Dziś proponujemy przygotować cukinię w niezwykłej marynacie. Smak octu przełamiemy bowiem miodem i kurkumą. W ten sposób cukinia zyska niezwykły smak, kolor i wartość odżywczą.
Przepis na cukinię z dodatkiem kurkumy i miodu
Składniki:
-
ok. 1 kg młodej, niedużej cukinii
-
kilka ząbków czosnku
-
1 i 1/4 szklanki wody
-
1/4 szklanki cukru
-
1/4 szklanki octu 10 proc.
-
1/4 szklanki miodu
-
1 łyżka soli
-
1/2 łyżki kurkumy
Przygotowanie marynowanej cukinii
Cukinie dokładnie umyj, wytrzyj. Pokrój wzdłuż lub w poprzek w niezbyt grube plastry. Ząbki czosnku obierz, przekrój na pół. Wyparzone słoiki napełnij cukinią, dodaj ząbki czosnku.
Pozostałe składniki umieść w rondelku, podgrzej je do zagotowania. Marynatę lekko przestudź, zalej nią cukinię.
Krawędzie słoików dokładnie wytrzyj, nałóż pokrywki, szczelnie zakręć. Słoiki z cukinią pasteryzuj 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na cukinię w zalewie musztardowej , a także na sos z cukinii do słoików .
Źródło zdjęcia: canva/zoranm Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad
-
Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy
Źródło: apetyczna-babeczka.blogspot