Smakosze.pl Przepisy Strasznie smaczna papryka faszerowana. Obiad idealny na Halloween. Nie tylko dzieci będą zachwycone
canva/

Strasznie smaczna papryka faszerowana. Obiad idealny na Halloween. Nie tylko dzieci będą zachwycone

24 października 2022

Paprykę faszerowaną można przygotować na różne sposoby. Tym razem proponujemy wam podanie ich w formie znanej z halloweenowych dekoracji. Warzywo z buźką spodoba się dzieciom, a smaczny farsz ukryty wewnątrz zachwyci także dorosłych. Spróbujecie?

Straszna odsłona papryki faszerowanej będzie idealna na Halloween. Zdrowe i pełne smaku nadzienie na bazie soczewicy podane w atrakcyjnej formie sprawi, że przysmak szybko zniknie z talerzy. Przygotowanie wcale nie będzie aż tak skomplikowane. Warto się skusić.

Przepis na straszną paprykę faszerowaną

Składniki:

  • 4-6 papryk, najlepiej pomarańczowych

  • 300 g czerwonej soczewicy

  • 420 ml wody lub bulionu warzywnego

  • 1 większa cebula

  • 2 małe marchewki

  • 150 g sera feta (można pominąć)

  • 1 łyżeczka tymianku

  • 1 łyżeczka oregano

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 75-100 g przecieru pomidorowego

  • 1-2 łyżeczki syropu klonowego lub cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić paprykę faszerowaną na Halloween? Znamy patent na smaczne i sycące danie

Przygotowanie zaczynamy od umycia i oczyszczenia papryki. Każde z warzyw po opłukaniu pozbawiamy górnej części z ogonkiem, zachowując ją. Wydrążamy białe fragmenty z pestkami. W warzywach wycinamy otwory w kształcie nosa, oczu i ust — chcemy uzyskać efekt podobny jak przy wykonaniu lampionu z dyni.

Uformowane warzywa smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Soczewicę płuczemy na sicie i gotujemy przez 12 minut w osolonym wrzątku lub bulionie. Studzimy ją i doprawiamy kminem rzymskim.

Na patelni szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy obraną i startą na tarce o średnich oczkach marchewkę. Wrzucamy również kawałki papryki. Podsmażamy przez 3 minuty, a następnie łączymy całość z ziołami i przecierem pomidorowym.

Podgrzewamy jeszcze chwilę i doprawiamy pieprzem oraz odrobiną soli. Wlewamy syrop klonowy, jeśli całość jest zbyt kwaskowa. Ciepłą zawartość patelni mieszamy z soczewicą i pokruszonym serem feta. Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążoną paprykę i przykrywamy ją „wieczkami". Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Wskazówki dotyczące przygotowania faszerowanej papryki:

  • Zamiast soczewicy możecie wykorzystać też mielone mięso drobiowe. Podsmażcie je na oliwie, zanim wrzucicie marchewkę i dalej postępujecie według podanej instrukcji.

  • Wegańską wersję dania uzyskacie zastępując fetę roślinnym odpowiednikiem lub naturalnym tofu w ziołowej marynacie. Możecie też po prostu ja pominąć.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych przepisów na dania z papryką. Wypróbujcie smaczne i sycące warzywne leczo cioci Kasi . Być może też skusi was patent na pyszną zupę z tego warzywa.

Papryka faszerowana na Halloween jest znakomita
canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy