Rewelacyjny patent na dżem z gruszki i żurawiny. Nikt nie przejdzie obojętnie
Dżem z gruszki i żurawiny swój niezwykły smak zawdzięcza oryginalnemu połączeniu kwaskowatych oraz słodkich owoców. Jego przygotowanie jest banalnie proste a smak i satysfakcja z samodzielnie przygotowanych weków nie do opisania. Z naszym przepisem już nigdy nie spojrzysz na gotowe dżemy stojące na sklepowych półkach.
Ten smakowity dżem z gruszki i żurawiny przygotujesz bardzo prosto we własnej kuchni. Potrzebujesz dosłownie trzech składników, aby zapełnić słoiki pysznym domowym przetworem. Poniżej prezentujemy przepis podstawowy, ale oczywiście proporcje owoców i cukru możesz dostosować do własnych upodobań.
Przepis na pyszny dżem z gruszki i żurawiny
Składniki:
1 kg żurawiny
5-6 gruszek
2 szklanki cukru
Jak samodzielnie przygotować dżem z gruszki i żurawiny?
Owoce do dżemu z gruszki żurawiny umyj pod bieżącą wodą. Następnie żurawinę wsadź do dużego garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia pod przykryciem. Gotuj przez kilka minut, aż owoce zaczną pękać.
W międzyczasie obierz, wypestkuj i pokrój na mniejsze kawałki gruszki. Dodaj je do garnka z pękającą żurawiną. Gotuj dżem z gruszki i żurawiny bez przykrycia na dużym ogniu do momentu, aż całość się rozgotuje.
Do dżemu z gruszki i żurawiny dodawaj stopniowo cukier. Mieszaj go z owocami aż do całkowitego rozpuszczenia. Aby nieco przyspieszyć ten proces, możesz użyć drobnego cukru do wypieków.
Gotowy dżem z gruszki i żurawiny przełóż do wyparzonych i wysuszonych słoiczków. Następnie słoiki zakręć i ustaw do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia przykryte kocem. Po ostygnięciu dżem z gruszki i żurawiny jest gotowy do jedzenia. Skorzystaj z sezonu i przygotuj wyśmienity dżem z pigwy. Niebanalny dżem z cytryn zaskakuje swoim smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wachowicz dodaje szczyptę do zupy z dyni. Nic tak nie podkreśla jej smaku
Surówka z kapusty lepsza niż w restauracjach. Przepis godny mistrzów kuchni
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama