Smakosze.pl Przepisy Smażę naleśniki i zawijam je z tym kremem. Takie śniadanie mógłbym jeść codziennie
fot. youtube.com/SkutecznieTV

Smażę naleśniki i zawijam je z tym kremem. Takie śniadanie mógłbym jeść codziennie

14 kwietnia 2024

Pyszne jak deser i pożywne jak śniadanie. Takie są te naleśniki o smaku uwielbianego ciasta. Dzień z pewnością będzie udany, kiedy zaczniesz go z tym smakołykiem. Sprawdź poniższy przepis i przekonaj się, jakie to proste.

Naleśniki tiramisu

Tiramisu to włoskie ciastko z serkiem mascarpone . Jego nazwa oznacza dosłownie „podnieś mnie do góry”. Ma to oznaczać poprawę humoru, ale w wersji, w której tu je proponujemy, może zupełnie dosłownie pomagać napełnić energią na długi dzień.

Smak tiramisu spotyka się tu bowiem z naleśnikami – jednym z prostych sposobów na śniadanie i podwieczorek. W prostej wersji takie naleśniki mogą być właśnie taką codzienną przekąską. W wersji ozdobnej i bardziej odświętnej mogą być deserem po wystawnym obiedzie albo sposobem na podjęcie gości przy niedzielnej kawie .

naleśniki kawowe
fot. youtube.com/SkutecznieTV
Czy kwiaty magnolii są jadalne? Mało kto zna odpowiedź

Śniadanie na słodko

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Skutecznie TV. Autorka przypomina tam o mniej dziś niż kiedyś popularnej kawie ince , która może być zamiennikiem kawy w takim deserze. Jeśli chcemy podać go dzieciom, możemy też użyć kawy bezkofeinowej .

Składniki

  • 1 szklanka czarnej kawy
  • 50 ml mleka
  • 400 g serka mascarpone
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ciemnego mocnego kakao
  • 3 jajka i dodatkowo 2 żółtka
  • 120 g mąki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)

Przygotowujemy śniadaniowe naleśniki

Zaparzoną kawę mieszamy z masłem i miodem. Dodajemy mleko oraz sól i lekko studzimy. W mikserze ubijamy jajka na puszystą masę ( z trzech jajek można odłożyć jedno żółtko do kremu ).

Dodajemy zmieszany płyn na bazie kawy i łączymy składniki, a następnie porcjami dodajemy mąkę. Płyn powinien mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Można odstawić go na 20 minut do lodówki. Z ciasta smażymy naleśniki .

Do miski wrzucamy żółtko i trzepaczką łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i łączymy w jednolitą masę . Jeśli używamy aromatu, dodajemy go teraz.

Całość rozprowadzamy na gładki sos, smarujemy naleśniki i – według uznania – rolujemy lub składamy w trójkąty. Naleśniki można podawać z dekoracją ze świeżych owoców i mięty , posypane cukrem pudrem lub gorzkim kakao.

Wypróbuj też przepisy na dietetyczną zapiekankę z kapusty i kotlety mielone ze zmiękczającym mięso dodatkiem .

krem mascarpone
fot. youtube.com/SkutecznieTV
Zapomnij o smażeniu kotletów mielonych. Ten patent jest 100 razy lepszy
Mieszam banana z zieloną soczewicą. Nie do wiary, co wychodzi z takiego połączenia
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy