Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam banana z zieloną soczewicą. Nie do wiary, co wychodzi z takiego połączenia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.04.2024 20:53

Mieszam banana z zieloną soczewicą. Nie do wiary, co wychodzi z takiego połączenia

danie
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Czy wiesz, co się stanie, gdy wymieszasz banana z zieloną soczewicą? Warto skorzystać tego prostego przepisu, bo wyjdzie danie, że palce lizać. Pełne smaku i zdrowia będzie doskonałe jako przekąska dla całej rodziny. 

Zielona soczewica i banany pełne dobra

Ten przepis jest prosty i pyszny, dlatego nie zwlekaj i wykorzystaj go w swojej kuchni. Weź banana i zieloną soczewicę. Banan dostarcza nam dużo potasu, magnezu, wapnia, jodu, fosforu. Te owoce są też doskonałym źródłem witaminy C, B6, A, E i K. Zielona soczewica jest bogata w witaminę C, B6, A, K i kwas foliowy. Po soczewicę powinny sięgać osoby z problemami sercowymi, nadciśnieniem, zagrożonych anemią i miażdżycą.

 Warto wykorzystać te znakomite właściwości w kuchni i z tych zdrowych składników przygotować pyszne placuszki o wyrazistym smaku. Jako przekąska będą idealne. Smaczne i zdrowe przypadną do gustu całej rodzinie. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube nurun yemek tarifleri2. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

danie
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2
Wstaw ugotowane ziemniaki na 1 dzień do lodówki. Nawet nie wiesz, ile dzięki temu zyskasz

Jak zrobić placuszki z banana i zielonej soczewicy?

Składniki:

  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 banan
  • czarny pieprz
  • kminek
  • słodka papryka
  • sól
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej

Soczewicę ugotuj do miękkości, przełóż ją do miski i dodaj banana. Składniki zblenduj, wsyp przyprawy, starty czosnek i cebulę. Wszystko wymieszaj i dodaj mąkę oraz bułkę tartą. Ponownie wymieszaj i wstaw na 20 minut do lodówki.

Ręce zamaczaj w wodzie i z ciasta formuj kulki, a potem placuszki. Możesz je upiec w temperaturze 200 stopni albo usmażyć na patelni. Danie powinno mieć rumiany kolor. Od razu podawaj z jogurtem naturalnym lub ulubionymi surówkami. 

Placuszki pełne wyrazistego smaku

Banan nadaje placuszkom delikatności, ale przyprawy i soczewica sprawiają, że danie ma wyrazisty smak. Będzie doskonałe jako przekąska, podwieczorek lub kolacja. Z jogurtem naturalnym lub twarożkiem smakuje, że palce lizać. Takie danie polubią nie tylko dorośli, ale też dzieci.

Warto wykorzystać zdrowe składniki i zrobić z nich smaczną przekąską. Dość pikantna będzie smakować wielbicielom wyrazistych smaków. Prosty przepis daje znakomity efekt, a  danie szybko znika z talerzy. Pisaliśmy o błędach, jakie Robert Makłowicz wytknął Polakom w kuchni. Podawaliśmy przepis na ciasto, które będzie najlepsze na wiosenny deser. 

danie
Fot. YouTube/nurunyemektarifleri2

Źródło: YouTube/nurunyemektarifleri2

zdjęcie: screen YouTube/nurunyemektarifleri2