Soczysta i chrupiąca surówka z pora. Świetny dodatek do obiadu
Surówka z pora, marchewki i jabłka jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Lekka, soczysta i chrupiąca wprost rozpływa się w ustach. Biała surówka z pora zachwyci wszystkich domowników. Poznaj prosty przepis na surówkę z pora, nie ma lepszej.
Surówki to zawsze świetny dodatek do obiadu. Świeże warzywa połączone z aromatycznymi ziołami, majonezem, jogurtem lub śmietaną doskonale łączą się z innymi składnikami, tworząc wyśmienity i zbilansowany obiad dla najbliższych.
Biała surówka z pora z dodatkiem marchewki, jabłka, natki pietruszki, szczypiorku smakuje wyśmienicie, kiedy podasz ją z majonezem i kwaśną śmietaną. Gorąco polecam również dietetyczny majonez , który przygotujesz błyskawicznie, a będzie zdrowszy i mniej kaloryczny niż gotowy produkt.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne danie dla całej rodziny- tu poznasz przepis na kurczaka w sosie porowym . Przygotujesz go błyskawicznie, bo w piekarniku, a cały obiad błyskawicznie zniknie z talerzy.
Przepis na surówkę z pora
Składniki na 5-6 porcji:
-
biała część pora
-
małe jabłko
-
marchewka
-
2 łyżki majonezu
-
łyżka kwaśnej śmietany 18%
-
sól, pieprz do smaku
-
łyżka posiekanej natki pietruszki
-
łyżka posiekanego szczypiorku
Jak zrobić surówkę z pora?
Por posiekaj drobno i przełóż do miski. Zetrzyj na tarce jabłko i marchewkę i dodaj do pora. Do surówki wsyp również posiekany szczypiorek i natkę pietruszki.
Dodaj majonez, śmietanę i dokładnie wymieszaj, następnie surówkę dopraw do smaku solą i pieprzem i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Langan
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
-
Złocisty i aromatyczny rosół z dodatkiem curry. Nigdy nie zrobisz inaczej
Źródło: kurkanielotka.pl