Sos Cezara
pixabay.com

Sos Cezara - idealny dodatek do dań i sałatek

Bez niego sałatka Cezara nie byłaby tą, którą znamy. Można go dodawać do różnego rodzaju sałat, aby podbić smak dania. Co ciekawe, sos Cezara można podawać jako dodatek do nie tylko sałatek, ale np. do maczania frytek – wszystko zależy, jaką gęstość będzie mieć sos. Głównym składnikiem jest majonez. Można wykorzystać taki gotowy, ale nic nie stoi na przeszkodzę, aby wykonać samemu domowy, pyszny majonez. Skąd w ogóle wziął się ten sos oraz sama sałatka Cezara? Nie ma ona nic związku z Cezarem, rzymskim władcą. Ta historia obok wielu innych wydaje się najbardziej prawdopodobną. Caesar (Cesare) Cardini po I Wojnie Światowej wyemigrował z bratem z Włoch do USA. Zamieszkali w San Diego, ale swoja restaurację prowadzili w Tijuanie w Meksyku ze względu na prohibicję. Sałata powstała prawdopodobnie podczas pracowitego weekendu w restauracji Caesar’s. Jak się podaje, Cezarowi zabrakło wtedy zapasów w kuchni i nie chciał zawieść klientów. Wymyślił więc tę sałatkę z tego, co było pod ręką. Sałatka stała się hitem i tak jest do dziś.

Podstawowy przepis na sos Cezara

Jest on bardzo szybki w przygotowaniu. Wystarczy dobrze zmieszać wszystkie składniki.

SKŁADNIKI

4 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 - 2 łyżeczki sosu worcestershire
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano

PRZYGOTOWANIE

Czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj z solą, tak aby utworzyć solno-czosnkową pastę. Włóż do miseczki i dodaj majonez, musztardę sok z cytryny, sos worcestershire i drobno starty parmezan lub grana padano. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać odrobinę oliwy lub wody. Dopraw solą i pieprzem.

Wersja light sosu Cezar

Nie zawsze trzeba używać majonezu do tego sosu. Tam samo smaczny będzie jeśli zamiast niego, dodamy jogurtu naturalnego.

SKŁADNIKI
2 ząbki czosnku
3 duże łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka startego sera parmezanu
sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

W moździerzu utłucz na gładką masę czosnek, sól i pieprz. Dodaj do masy sok z cytryny oraz jogurt. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dosyp parmezan. Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Sos wtedy dobrze przegryzie się smakami.

Sos Cezara na bazie majonezu domowego

Kto nie robił własnego majonezu to przygotowanie sosu Cezar będzie idealną okazją. Może się to wydawać skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. To naprawdę proste zadanie, a z pewnością zrobi wrażenie na gościach.

SKŁADNIKI

1 ząbek czosnku
1 żółtko
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octy winnego
1 łyżeczka sosu worcestershire
szczypta czarnego pieprzu

PRZYGOTOWANIE

Rozetrzyj w moździerzu czosnek z solą. Włóż do oddzielnej miseczki żółtko z oliwą oraz musztardą. Miksuj aż uzyskasz gładką masę – majonez. Dodaj do niego czosnek i wymieszaj. Sos gotowy.

Co powinna zawierać typowa sałatka Cesara?

Sos sosem, ale nic on nie będzie znaczyć bez sałatki Cezara. To ten rodzaj dania, które spokojnie może zastąpić kolację lub lekki obiad.

SKŁADNIKI

300 g fileta z kurczaka
1 łyżka oliwy + do skropienia
1/2 większej główki sałaty rzymskiej
6 łyżek tartego parmezanu lub grana padano
średnia bagietka

SOS CEZAR

4 łyżki majonezu
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka sosu worcestershire

PRZYGOTOWANIE

Oczyść z błonek pierś z kurczaka i podziel ją na 4 części. Dopraw solą i pieprzem oraz nasmaruj oliwą. Odstaw, aby przyprawy dobrze wsiąkły w mięso. Rozgrzej patelnię grillową (możesz swobodnie użyć zwykłej patelni), połóż na niej filety. Smaż około 4 minuty z każdej strony, tak aby nabrała złotego koloru. Od czasu do czasu skrop oliwą. Po usmażeniu odłóż mięso na talerz, aby wystygło. Czas na przygotowane sosu Cezara. Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj go z majonezem, musztardą sokiem z cytryny, sosem worcestershire oraz sokiem z cytryną. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Sałatę rzymską opłucz i posiekaj. Połącz ją z połową sosu, wymieszaj i rozłóż do miseczek. Połóż na każdej z nich pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka i polej reszta sosu oraz posyp parmezanem. Z bagietki wykonaj grzanki i posyp nimi sał

Następny artykuł