Sos Cezara - idealny dodatek do dań i sałatek
Podstawowy przepis na sos Cezara
Jest on bardzo szybki w przygotowaniu. Wystarczy dobrze zmieszać wszystkie składniki.
SKŁADNIKI
4 łyżki majonezu1 mały ząbek czosnku1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka soku z cytryny1 - 2 łyżeczki sosu worcestershiresól i świeżo zmielony czarny pieprz4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
PRZYGOTOWANIE
Czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj z solą, tak aby utworzyć solno-czosnkową pastę. Włóż do miseczki i dodaj majonez, musztardę sok z cytryny, sos worcestershire i drobno starty parmezan lub grana padano. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli sos będzie za gęsty możesz dodać odrobinę oliwy lub wody. Dopraw solą i pieprzem.
undefined
Wersja light sosu Cezar
Nie zawsze trzeba używać majonezu do tego sosu. Tam samo smaczny będzie jeśli zamiast niego, dodamy jogurtu naturalnego.
SKŁADNIKI2 ząbki czosnku3 duże łyżki jogurtu naturalnego4 łyżeczki soku z cytryny1 łyżka startego sera parmezanusól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
W moździerzu utłucz na gładką masę czosnek, sól i pieprz. Dodaj do masy sok z cytryny oraz jogurt. Dokładnie wymieszaj. Na koniec dosyp parmezan. Odstaw najlepiej na całą noc do lodówki. Sos wtedy dobrze przegryzie się smakami.
Sos Cezara na bazie majonezu domowego
Kto nie robił własnego majonezu to przygotowanie sosu Cezar będzie idealną okazją. Może się to wydawać skomplikowane, ale nic bardziej mylnego. To naprawdę proste zadanie, a z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
SKŁADNIKI
1 ząbek czosnku1 żółtko1 łyżka oliwy1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka octy winnego1 łyżeczka sosu worcestershireszczypta czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE
Rozetrzyj w moździerzu czosnek z solą. Włóż do oddzielnej miseczki żółtko z oliwą oraz musztardą. Miksuj aż uzyskasz gładką masę – majonez. Dodaj do niego czosnek i wymieszaj. Sos gotowy.
Co powinna zawierać typowa sałatka Cesara?
Sos sosem, ale nic on nie będzie znaczyć bez sałatki Cezara. To ten rodzaj dania, które spokojnie może zastąpić kolację lub lekki obiad.
SKŁADNIKI
300 g fileta z kurczaka1 łyżka oliwy + do skropienia1/2 większej główki sałaty rzymskiej6 łyżek tartego parmezanu lub grana padanośrednia bagietka
SOS CEZAR
4 łyżki majonezu1 mały ząbek czosnku1 łyżeczka musztardy1 łyżeczka octu winnego1 łyżeczka sosu worcestershire
PRZYGOTOWANIE
Oczyść z błonek pierś z kurczaka i podziel ją na 4 części. Dopraw solą i pieprzem oraz nasmaruj oliwą. Odstaw, aby przyprawy dobrze wsiąkły w mięso. Rozgrzej patelnię grillową (możesz swobodnie użyć zwykłej patelni), połóż na niej filety. Smaż około 4 minuty z każdej strony, tak aby nabrała złotego koloru. Od czasu do czasu skrop oliwą. Po usmażeniu odłóż mięso na talerz, aby wystygło. Czas na przygotowane sosu Cezara. Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj go z majonezem, musztardą sokiem z cytryny, sosem worcestershire oraz sokiem z cytryną. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Sałatę rzymską opłucz i posiekaj. Połącz ją z połową sosu, wymieszaj i rozłóż do miseczek. Połóż na każdej z nich pokrojoną w paseczki pierś z kurczaka i polej reszta sosu oraz posyp parmezanem. Z bagietki wykonaj grzanki i posyp nimi sał