Sos pomidorowy na pizzę na kilka sposobów
pixabay.com

Sos pomidorowy na pizzę na kilka sposobów

Domowy sos pomidorowy na pizzę jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby przyrządzić pyszny, aromatyczny dodatek do dania, które tak często pojawia się na naszych stołach. Podstawą są tutaj dobre, wyraziste w smaku pomidory – jeśli będą kiepskiej jakości lub zbyt twarde, sos pomidorowy na pizzę nie będzie miał odpowiedniej konsystencji, a skrajnych przypadkach może nawet zepsuć danie. Jak przyrządzić smaczny sos krok po kroku?

Sos pomidorowy na pizzę – składniki

Do przygotowania dobrego sosu pomidorowego na pizzę będziemy potrzebować następujących składników:

  • Świeże pomidory – 4 duże sztuki,
  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • Czosnek – 1 duży ząbek,
  • Suszone oregano – 1 łyżeczka,
  • Sól, czarny pieprz i cukier do smaku.

Jak przygotować sos pomidorowy na pizzę?

Zaczynamy od sparzenia pomidorów. Polanie wrzątkiem każdej sztuki z osobna sprawi, że usunięcie cienkiej skórki będzie o wiele łatwiejsze. Następnie kroimy pomidory na połówki i wycinamy stwardniałe „oczka”, aby uniknąć grudek w sosie, kiedy zmiksujemy całość. Jeśli pomidory są bardzo wodniste, usuwamy nadmiar płynu i gniazda nasienne – inaczej sos będzie za bardzo rozrzedzony. Kroimy pozostałe części na małe kawałki – ich kształt nie ma znaczenia. Rozgrzewamy oliwę na patelni o wysokich brzegach, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy, aż lekko się zarumieni. Wrzucamy pokrojone pomidory, dokładnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki i doprowadzamy do gotowania. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól, pieprz, cukier i oregano do smaku, mieszamy i zostawiamy do podduszenia, pamiętając o przemieszaniu całości co dwie minuty. Po ostygnięciu sos pomidorowy na pizzę należy zmiksować na gładką masę.

Sos pomidorowy na pizzę z pomidorów z puszki

Nie zawsze mamy pod ręką świeże pomidory, a czasem te, które są dostępne w najbliższym sklepie, nie spełniają naszych wymagań. W takiej sytuacji można przygotować sos pomidorowy na pizzę z pomidorów w puszce. Można je przechowywać miesiącami, więc raz kupiony zapas wystarczy na wiele obiadów. Decydując się na taką opcję, lepiej wybrać pomidory w całości, zamiast w kawałkach – te pierwsze będzie łatwiej odsączyć z nadmiaru płynu, aby sos nie był rzadki. Nie trzeba ich kroić przed zagotowaniem, a pozostałe kroki przy sporządzaniu sosu, włącznie z miksowaniem całości na końcu, wykonujemy tak samo, jak w przypadku przepisu ze świeżymi pomidorami.

Sos pomidorowy na pizzę z koncentratu

Innym pomysłem na sos pomidorowy na pizzę jest zastąpienie świeżych pomidorów koncentratem. Czas przygotowania będzie tutaj krótszy, ponieważ koncentratu nie trzeba gotować, miksowanie na końcu też nie jest potrzebne. Wystarczy przełożyć go do miseczki (zawartość dużego słoiczka), dodać odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, sporą ilość suszonego oregano lub bazylii (w zależności od preferencji), a także 2 średnie (lub jeden duży) ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość należy dokładnie wymieszać i można od razu posmarować ciasto na pizzę.

Wieloskładnikowy sos pomidorowy na pizzę

Szybki i prosty przepis na sos pomidorowy na pizzę sprawdza się, kiedy mamy mało czasu. Jeśli jednak możemy sobie pozwolić na przygotowanie bardziej dopracowanego posiłku – lub zwyczajnie mamy ochotę na urozmaicenie, przyda się zmodyfikowana wersja tego sosu. Jako bazę wykorzystujemy passatę połączoną z koncentratem pomidorowym i ulubionym ketchupem. Do tego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę 1 niedużą cebulę i 2 ząbki czosnku, które najpierw należy lekko zarumienić na oliwie z oliwek. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem, odrobiną cukru, papryką w proszku (po szczypcie słodkiej i ostrej), suszonymi oregano, bazylią i czosnkiem niedźwiedzim. Pamiętajmy, aby nie smarować grubą warstwą sosu bardzo cienkiego ciasta, aby jego smak nie zdominował pizzy.

Sos pomidorowy na pizzę z suszonych pomidorów

Suszone pomidory należy przełożyć ze słoika na sitko, aby obciekły z zalewy (nie płuczemy ich). Przekładamy do miski, dodajemy jedną szklankę pomidorowej passaty, łyżkę oliwy z oliwek oraz przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i całość dokładnie miksujemy na gładką masę. Przelewamy do rondla z grubym dnem (aby sos się nie przypalił i nie przykleił), dodajemy sól i pieprz do smaku i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i zostawiamy do podduszenia na 12 minut.

Następny artykuł