Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sos pomidorowy na pizzę na kilka sposobów
Święcka Marta
Święcka Marta 25.03.2022 22:50

Sos pomidorowy na pizzę na kilka sposobów

Sos pomidorowy na pizzę na kilka sposobów
pixabay.com

Sos pomidorowy na pizzę – składniki

Do przygotowania dobrego sosu pomidorowego na pizzę będziemy potrzebować następujących składników:

  • Świeże pomidory – 4 duże sztuki,

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki,

  • Czosnek – 1 duży ząbek,

  • Suszone oregano – 1 łyżeczka,

  • Sól, czarny pieprz i cukier do smaku.

Jak przygotować sos pomidorowy na pizzę?

Zaczynamy od sparzenia pomidorów. Polanie wrzątkiem każdej sztuki z osobna sprawi, że usunięcie cienkiej skórki będzie o wiele łatwiejsze. Następnie kroimy pomidory na połówki i wycinamy stwardniałe „oczka”, aby uniknąć grudek w sosie, kiedy zmiksujemy całość. Jeśli pomidory są bardzo wodniste, usuwamy nadmiar płynu i gniazda nasienne – inaczej sos będzie za bardzo rozrzedzony. Kroimy pozostałe części na małe kawałki – ich kształt nie ma znaczenia. Rozgrzewamy oliwę na patelni o wysokich brzegach, wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy, aż lekko się zarumieni. Wrzucamy pokrojone pomidory, dokładnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki i doprowadzamy do gotowania. Zmniejszamy ogień, dodajemy sól, pieprz, cukier i oregano do smaku, mieszamy i zostawiamy do podduszenia, pamiętając o przemieszaniu całości co dwie minuty. Po ostygnięciu sos pomidorowy na pizzę należy zmiksować na gładką masę.

Sos pomidorowy na pizzę z pomidorów z puszki

Nie zawsze mamy pod ręką świeże pomidory, a czasem te, które są dostępne w najbliższym sklepie, nie spełniają naszych wymagań. W takiej sytuacji można przygotować sos pomidorowy na pizzę z pomidorów w puszce. Można je przechowywać miesiącami, więc raz kupiony zapas wystarczy na wiele obiadów. Decydując się na taką opcję, lepiej wybrać pomidory w całości, zamiast w kawałkach – te pierwsze będzie łatwiej odsączyć z nadmiaru płynu, aby sos nie był rzadki. Nie trzeba ich kroić przed zagotowaniem, a pozostałe kroki przy sporządzaniu sosu, włącznie z miksowaniem całości na końcu, wykonujemy tak samo, jak w przypadku przepisu ze świeżymi pomidorami.

Sos pomidorowy na pizzę z koncentratu

Innym pomysłem na sos pomidorowy na pizzę jest zastąpienie świeżych pomidorów koncentratem. Czas przygotowania będzie tutaj krótszy, ponieważ koncentratu nie trzeba gotować, miksowanie na końcu też nie jest potrzebne. Wystarczy przełożyć go do miseczki (zawartość dużego słoiczka), dodać odrobinę oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku, sporą ilość suszonego oregano lub bazylii (w zależności od preferencji), a także 2 średnie (lub jeden duży) ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Całość należy dokładnie wymieszać i można od razu posmarować ciasto na pizzę.

Tagi: