Spaghetti puttanesca z tuńczykiem – danie z charakterem
Historia pełna smaku
Spaghetti puttanesca – lub spaghetti alla puttanesca – to danie, które powstało w słonecznym Neapolu w połowie XX wieku. Jak wiele włoskich potraw, ma swoją historię, która dodatkowo nadaje jej smakowitości!
Pierwsze przepisy, które przypominają współczesną puttanescę, pojawiały się we włoskich książkach kucharskich już w XIX wieku, lecz dopiero w latach 60-tych XX wieku literatura gastronomiczna opisała je pod obecną nazwą. To właśnie wtedy ów sos stał się popularny. Choć, co ciekawe, w jednej z najlepiej znanych książek kucharskich - Cucchiaio d’argento (tłum. Srebrna łyżka), którą wydano we Włoszech w 1971 roku – nie ma wzmianki o przepisie do potrawy nazywanej puttanesca. Są za to dwa, które niezwykle przypominają to dane – jedno zawiera anchois i duże ilości oregano (jest to neapolitańska pasta nazwana spaghetti alla partenopea), a drugie ma w swoim składzie dodatkowo zieloną paprykę (to zaś nazwano spaghetti alla siciliana).
Co ciekawe, jest też inna odmiana potrawy, która jest bardzo podobna - ta zaś była popularna w Palermo – i obejmuje oliwki, anchois oraz… rodzynki!
Spaghetti puttanesca – danie z charakterem
Cóż, jest jeszcze inna teoria związana z powstaniem tego dania – jako że „puttana” oznacza po włoski (delikatnie mówiąc) prostytutkę, niektórzy uważają, że przepis powstał w jednym z neapolitańskich domów publicznych. Co ciekawe, swoją kolorystyką miał przypominać wszystkie odcienie bielizny, jakie nosiły pracujące tam panie.
Historycy jedzenia dostrzegają też inne konotacje słowa „puttanesca” – są jednak mało apetyczna, więc może akurat te interpretacje warto pominąć… Warto, ponieważ nie ma co psuć sobie ochoty na to wyjątkowe danie – pyszne, aromatyczne, lekko słone, ostre i słodkie zarazem. Skąd taka wielość smaków? Jest to skutek połączenia soczystych pomidorów, oliwek dojrzewających w słońcu, wyrazistych kaparów, delikatnej oliwy z oliwek i ostrego czosnku – to właśnie te składniki stanowią podstawę typowego spaghetti puttanesca. Później popularność zdobyły też wersje z anchois oraz tuńczykiem – to właśnie na tej ostatniej się dzisiaj skupimy. Jak ją przygotować?
Spaghetti alla puttanesca – przepis
Składniki:
200 g makaronu spaghetti
1 spora puszka tuńczyka w sosie własnym
3 świeże pomidory bez skórki lub 1 puszka pomidorów
Około 40-50 g czarnych oliwek
1-2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
Przyprawy: suszone oregano, suszona bazylia, ostra papryka w proszku i pieprz
Oliwa z oliwek
Parmezan do posypania
Liście świeżej bazylii do przystrojenia
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę, a oliwki i kapary przekrajamy na pół.
Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Następnie wrzucamy na nią cebulę i smażymy do zeszklenia, pod koniec dodając też czosnek, by i on się lekko zarumienił. Następnie dorzucamy do nich kapary i oliwki.
Po kilku minutach dodajemy do tego tuńczyka oraz przyprawy (oregano, bazylię, odrobinę papryki i pieprz). Całość podsmażamy jeszcze przez około 5 minut – często mieszając.
Dodajemy pomidory – jeśli używamy świeżych, wcześniej należy je wyszypułkować, zdjąć skórkę (po sparzeniu) i pokroić w mniejsze kawałki. Jeśli zaś dodajemy pomidory z puszki i są one w całości, już na patelni rozdrabniamy je na mniejsze części.
Sos podgotowujemy na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż pomidory nieco się rozpadną, a wszystkie aromaty będą miały szansę się „przegryźć”. Na koniec przykrywamy patelnię pokrywką i zdejmujemy z kuchenki.
Przygotowujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu – ważne, aby był al dente, a nie rozgotowany.
Gotowy makaron wyjmujemy z garnka szczypcami lub na sitko i dodajemy do sosu. Wszystko ze sobą mieszamy.
Dani podajemy posypane parmezanem, a na wierzch układamy kilka liści świeżej bazylii. Buon Appetito!
Spaghetti puttanesca z tuńczykiem bez tajemnic
Dlaczego do spaghetti puttanesca z tuńczykiem nie dodajemy soli?
Owszem, można to zrobić, ale kapary, będące jednym z kluczowych składników dania, same w sobie są mocno słone. Lepiej więc unikać dodatkowego solenia, które jednak zbyt zdrowe nie jest.
Czy tylko makaron spaghetti ma sens?
Zdecydowanie nie, jak najbardziej możemy przygotować puttanescę ze swoją ulubioną pastą – penne, makaronem bucatini czy linguine. Choć, to trzeba przyznać, klasycznie danie bazuje na spaghetti.
Czy sos koniecznie trzeba od razy wymieszać z makaronem?
Oczywiście, że nie. Niektórzy preferują oddzielne nałożenie na talerz makaronu i sosu. Nie zmieni to smaku dania, lecz wymieszanie tych składników pomaga „przegryźć” się smakom i dzięki temu makaron jest bardziej nasączony aromatami sosu puttanesca. Najważniejsze jednak jest dopasowanie potrawy do siebie, a nie siebie do potrawy. Działaj więc w kuchni zgodnie z intuicją – ona czuje smak doskonale!