Sprawdzony przepis na ciasteczka owsiane
Ciasteczka owsiane nie wymagają także wielu składników, a większość z tych codziennych produktów znaleźć można w każdej kuchni.
Ciasteczka owsiane: składniki
100 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g płatków migdałowych
60 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru trzcinowego
1 jajko
50 g masła
50 g miodu
Ciasteczka owsiane: przygotowanie
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Następnie dodajemy miękkie masło, miód oraz jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, aż do powstania gęstej masy.
Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, by nieco stężało.
Ze schłodzonego ciasta odrywamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko przygniatamy dłonią lub łyżką, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 185°C przez 12-15 minut.
Ciasteczka owsiane: porady
Tak prosty przepis na ciasteczka owsiane można urozmaicić, dodając suszone owoce, np. rodzynki, mango lub żurawinę, orzechy, groszki czekoladowe lub inne zboża.
Do ciasteczek owsianych można dodać także zblendowane świeże owoce, np. mango, banany lub pokrojone w kostkę czy starte jabłka. Pasować do nich będą również przetwory owocowe, np. konfitura.
Aby ciasteczka owsiane były jeszcze zdrowsze, można zamiast cukru użyć jakiegoś zamiennika, np. cukru kokosowego, ksylitolu lub… całkowicie zrezygnować z jego dodania. Ciasteczka będą smakowały równie dobrze, jeżeli słodycz zapewnią im dodane owoce.
Można użyć w tym przepisie innej mąki, np. żytniej pełnoziarnistej lub bezglutenowej.