Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe
Renata Materlińska
Renata Materlińska 05.10.2021 02:00

Sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe

streusel-cake-1493373 960 720
pixabay/congerdesign

Ciasto drożdżowe jest dość pracochłonne. Trzeba je długo wyrabiać i czekać, aż wyrośnie. Często też szybko wysycha, więc nie można go upiec z wyprzedzeniem. Zdradzimy ci sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe. Dzięki niemu twój trud zostanie wynagrodzony doskonałym wypiekiem.

Idealne ciasto drożdżowe powinno być miękkie, przyjemnie wilgotne i pachnące. Nie raz jednak zdarza się, że nie wyrośnie, tak jak trzeba i nie jest puszyste. Często też jest dość suche i szybko robi się twarde. Na szczęście są na to proste rozwiązania.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sprawdzony sposób na puszyste ciasto drożdżowe

Niektórzy skarżą się, że ciasto na drugi dzień po upieczeniu jest już suche i niesmaczne. Przyczyną tego jest za mała ilość dodanego tłuszczu. Tłuszcz chroni bowiem ciasto przed wysychaniem, zapewniając mu przyjemną wilgotność. Nie można więc zmniejszać ilości tłuszczu zalecanego w przepisie.

Jeśli chodzi o rodzaj tłuszczu — można dodać masło lub olej. Masło dodaje ciastu przyjemnego smaku, olej zaś zapewnia na dłużej wilgotność.

Należy pamiętać, że tłuszcz dodaje się do ciasta drożdżowego na koniec jego wyrabiania. Dzięki temu mąka ma możliwość połączyć się z mlekiem i nadać ciastu odpowiedniej kleistości, co przekłada się na puszystość upieczonego ciasta.

Masło najlepiej dodawać stopione i letnie, wtedy nie zahamuje wyrastania ciasta. Po wyrobieniu, ciasto z odpowiednim dodatkiem tłuszczu powinno być lśniące.

Na co jeszcze zwrócić uwagę robiąc ciasto drożdżowe

Wszystkie składniki ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu ciasto będzie ładnie rosło. Wyjmij więc odpowiednio wcześniej jajka z lodówki. Mleko podgrzej, a rozpuszczone masło przestudź.

Ciasto drożdżowe najlepiej jest wyrabiać ręcznie. Po dokładnym wyrobieniu trzeba je przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Nie można pozwolić mu wyrosnąć zbyt mocno, bo drożdże stracą siłę rośnięcia jeszcze przed pieczeniem.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zarabiamy, żeby je odgazować. Potem wkładamy do formy i znów czekamy, aż wyrośnie. Do nagrzanego piekarnika wkładamy już odpowiednio wyrośnięte ciasto.

Na naszych stronach znajdziesz dokładne przepisy na udane ciasto drożdżowe. Sięgnij na przykład po przepis na lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe albo po przepis na wilgotne ciasto drożdżowe.

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva/Petr Tkaczenko

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: porady.interia, newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram