Lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe - zawsze wyrasta
Kto z was ma ochotę na słodkie co nieco? Dziś proponujemy wam lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe. Jest miękkie, puszyste i wilgotne. Czyli dokładnie takie, jakie powinno być. Jeśli chcecie, możecie dodać do niego owoce, ale samo też smakuje doskonale. Zwłaszcza z zimnym mlekiem.
Receptur na ciasto drożdżowe jest wiele. Oczywiście w jego składzie zawsze jest mąka i drożdże, a także jajka i cukier. To jednak jakich proporcji składników użyjemy i jakie będą kolejne kroki przygotowania ciasta, wpływają na jego ostateczny wygląd, smak i konsystencję.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe
Składniki:
45 dag mąki pszennej
4 dag drożdży
3/4 szklanki letniego mleka
10 dag cukru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
2 żółtka
1/3 szklanki oleju
na kruszonkę:
10 dag mąki pszennej
5 dag masła
5 dag cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Drożdże wkrusz do letniego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru, rozmieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajko i żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty rozczyn i ubite jajka. Wyrób ciasto.
Gdy składniki ciasta połączą się, dalej wyrabiając wlewaj do niego stopniowo olej. Ciasto wyrabiaj ok.10 minut, aż będzie miękkie i będzie odchodzić od dłoni.
Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, pozostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyrób, napełnij nim podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 50 minut.
Zajrzyj na naszą stronę, jeśli chcesz poznać inne receptury na inne wypieki z ciasta drożdżowego. Godne uwagi są szczególnie ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania, a także drożdżówki z dżemem truskawkowym.
Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:
Źródło zdjęcia: canva/nimis69
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: natomamochote.blogspot