Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe - zawsze wyrasta
Renata Materlińska
Renata Materlińska 30.09.2021 02:00

Lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe - zawsze wyrasta

ciasto drożdżowe
canva/MariaBrzostowska

Kto z was ma ochotę na słodkie co nieco? Dziś proponujemy wam lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe. Jest miękkie, puszyste i wilgotne. Czyli dokładnie takie, jakie powinno być. Jeśli chcecie, możecie dodać do niego owoce, ale samo też smakuje doskonale. Zwłaszcza z zimnym mlekiem.

Receptur na ciasto drożdżowe jest wiele. Oczywiście w jego składzie zawsze jest mąka i drożdże, a także jajka i cukier. To jednak jakich proporcji składników użyjemy i jakie będą kolejne kroki przygotowania ciasta, wpływają na jego ostateczny wygląd, smak i konsystencję.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na lekkie, waniliowe ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 45 dag mąki pszennej

  • 4 dag drożdży

  • 3/4 szklanki letniego mleka

  • 10 dag cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 1/3 szklanki oleju

na kruszonkę:

  • 10 dag mąki pszennej

  • 5 dag masła

  • 5 dag cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Drożdże wkrusz do letniego mleka, dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru, rozmieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Jajko i żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Mąkę wsyp do dużej miski. Dodaj wyrośnięty rozczyn i ubite jajka. Wyrób ciasto.

Gdy składniki ciasta połączą się, dalej wyrabiając wlewaj do niego stopniowo olej. Ciasto wyrabiaj ok.10 minut, aż będzie miękkie i będzie odchodzić od dłoni.

Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, pozostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyrób, napełnij nim podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Z podanych składników przygotuj kruszonkę. Posyp nią ciasto. Wstaw do piekarnika o temp. 180 st. C i piecz ok. 50 minut.

Zajrzyj na naszą stronę, jeśli chcesz poznać inne receptury na inne wypieki z ciasta drożdżowego. Godne uwagi są szczególnie ciasto drożdżowe ze śliwkami bez wyrabiania, a także drożdżówki z dżemem truskawkowym.

Zapraszamy do obejrzenia naszego nowego filmu:

ciasto drożdżowe
ciasto drożdżowe

Źródło zdjęcia: canva/nimis69

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: natomamochote.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram