Sprawdzony sposób na spaghetti z małżami
Moda na jedzenie małży w Polsce jest stosunkowo młoda. Coraz częściej podaje się je w restauracjach, ale dzięki ułatwionemu dostępowi do świeżych owoców morza w sklepach, takie dania, jak spaghetti z małżami, pojawiają się często w domach.
Spaghetti z małżami: składniki
200 g makaronu spaghetti lub podobnego
50 g masła
100 ml białego wytrawnego wina
pół cebuli
4 ząbki czosnku
2 łyżki natki pietruszki
20-30 małych małży
1 pęczek natki pietruszki
sól oraz czarny pieprz.
Spaghetti z małżami: przygotowanie
Makaron spaghetti gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy. Odlewamy ok. ½ szklanki wody z gotowania makaronu, która posłuży nam potem do sosu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek i natkę pietruszki siekamy.
Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło. Wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy ok. 3 minut, aż cebula się zeszkli, a czosnek zacznie wydzielać aromat. Dodajemy mule i białe wino, przykrywamy i dusimy przez ok. 6 minut.
Następnie dodajemy natkę pietruszki oraz makaron i dokładnie mieszamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu aż osiągnie odpowiednią dla nas konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem.
Spaghetti z małżami: porady
Muszle małży przed wrzuceniem na patelnię należy wyszorować gąbką i przepłukać.
Świeże małże powinny pachnieć morzem, a nie śniętą rybą. Powinny też mieć zamknięte muszle, które otworzą się dopiero przy gotowaniu lub smażeniu. Jeżeli jakaś muszla jest otwarta, to należy postukać w nią nożem i odstawić na kilka minut. Te, które się zamkną, nadają się do gotowania. Te, które pozostaną otwarte należy wyrzucić.
Zamiast małych małży o jasnych skorupach (vognole) możemy zastosować w tym przepisie na spaghetti z małżami te podłużne i czarne mule.