Środa pokazał, jak robi zupę jarzynową. Ten składnik jest kluczowy
Zupa jarzynowa jest klasykiem polskiej kuchni. Środa pokazał jak zrobić ją z dodatkiem brokuła. Warzywo wspaniale wzbogaca smak dania i dodaje mu przyjemnie pikantnej nuty, przełamując pozostałe smaki. Musicie spróbować.
Przepis na zupę jarzynową z brokułem
W zupie jarzynowej Środy nie zabraknie treściwego bulionu, kurczaka i warzyw. Tych ostatnich do dania trafi aż 6, a najważniejszy będzie brokuł, który nada potrawie pikanterii. Każdy zje z zachwytem.
Składniki:
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 4-5 skrzydełek z kurczaka
- 1 nieduży brokuł bez łodygi
- pół kalafiora średniej wielkości
- 4 nieco większe marchewki
- 2 drobne pietruszki
- pół dużego kawałek selera
- 500 g ziemniaków
- 20 g masła
- 30 g mąki pszennej
- sól i pieprz biały w ilości do smaku
- świeży koperek
Jak zrobić pyszną zupę jarzynową? Dodajcie brokuła
W garnku zagotowujemy bulion wraz ze skrzydełkami. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę marchewki, pietruszki i selera. Wrzucamy też twarde końcówki brokuła oraz kalafiora. Całość gotujemy, aż marchewka zmięknie.
Wtedy wrzucamy ziemniaki i pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora. Gdy ziemniaki już będą prawie gotowe, dodajemy rozdrobnionego brokuła i gotujemy przez mniej więcej 5 minut.
Na koniec wlewamy sporządzoną z mąki i masła zasmażkę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Zupę jarzynową po wyłączeniu doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Dodajemy też posiekany koperek wedle uznania.
Uwaga: czas gotowania skrzydełek z kurczaka powinien wynieść 20-30 minut. Gotowanie go w bulionie należy zacząć odpowiednio wcześnie.
Jak podać zupę jarzynową?
Każda porcja smakowitego dania powinna zawierać choć jedno skrzydełko i solidną porcję warzyw. Zupę jarzynową do talerzy wlewamy natomiast dopiero po około 15 minutach od przygotowania. Lekko ostudzona smakuje o niebo lepiej i ma głęboki aromat koperku.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Szczególnie polecamy prosty patent na kalafiorową. Być może skusi was też rozgrzewający kapuśniak.
Źródło: YT/ Środa Gotuje