Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Środa pokazał, jak robi zupę jarzynową. Ten składnik jest kluczowy

Środa pokazał, jak robi zupę jarzynową. Ten składnik jest kluczowy

Zupa jarzynowa Środy
Screen z film na kanale YouTube Środa Gotuje

Zupa jarzynowa jest klasykiem polskiej kuchni. Środa pokazał jak zrobić ją z dodatkiem brokuła. Warzywo wspaniale wzbogaca smak dania i dodaje mu przyjemnie pikantnej nuty, przełamując pozostałe smaki. Musicie spróbować.
 

Przepis na zupę jarzynową z brokułem

W zupie jarzynowej Środy nie zabraknie treściwego bulionu, kurczaka i warzyw. Tych ostatnich do dania trafi aż 6, a najważniejszy będzie brokuł, który nada potrawie pikanterii. Każdy zje z zachwytem.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 4-5 skrzydełek z kurczaka
  • 1 nieduży brokuł bez łodygi
  • pół kalafiora średniej wielkości
  • 4 nieco większe marchewki
  • 2 drobne pietruszki
  • pół dużego kawałek selera
  • 500 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 30 g mąki pszennej
  • sól i pieprz biały w ilości do smaku
  • świeży koperek
Niewiarygodne ile kosztuje schabowy u Lewandowskiego. Ceny z menu zwalają z nóg

Jak zrobić pyszną zupę jarzynową? Dodajcie brokuła

W garnku zagotowujemy bulion wraz ze skrzydełkami. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę marchewki, pietruszki i selera. Wrzucamy też twarde końcówki brokuła oraz kalafiora. Całość gotujemy, aż marchewka zmięknie.

Wtedy wrzucamy ziemniaki i pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora. Gdy ziemniaki już będą prawie gotowe, dodajemy rozdrobnionego brokuła i gotujemy przez mniej więcej 5 minut.

Na koniec wlewamy sporządzoną z mąki i masła zasmażkę i jeszcze chwilę podgrzewamy. Zupę jarzynową po wyłączeniu doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Dodajemy też posiekany koperek wedle uznania.

Uwaga: czas gotowania skrzydełek z kurczaka powinien wynieść 20-30 minut. Gotowanie go w bulionie należy zacząć odpowiednio wcześnie.

Jak podać zupę jarzynową?

Każda porcja smakowitego dania powinna zawierać choć jedno skrzydełko i solidną porcję warzyw. Zupę jarzynową do talerzy wlewamy natomiast dopiero po około 15 minutach od przygotowania. Lekko ostudzona smakuje o niebo lepiej i ma głęboki aromat koperku.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne zupy. Szczególnie polecamy prosty patent na kalafiorową. Być może skusi was też rozgrzewający kapuśniak.

Zupa jarzynowa Środy jest pyszna.png
canva/ildipapp

Źródło: YT/ Środa Gotuje