Smakosze.pl Przepisy Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
TikTok @4.agnieszka

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji

2 czerwca 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Uwielbiamy proste i skuteczne przepisy. Można zrobić je w mgnieniu oka i cieszyć się wyśmienitym smakiem. Idealnym przykładem takiej receptury jest obłędna surówka z marchewki. Warzywo idealnie podkręcone jest przez dodatek selera oraz czosnku.

Najlepsza surówka z marchewki

Surówka z marchewki jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy obrać warzywa i zetrzeć je na tarce. Do tego doskonały sos i już możemy zajadać się tym specjałem. Znika on z talerzy błyskawicznie.

Poniższy przepis na surówkę z marchewki nada się na rozmaite okazje. Będzie pasować do dań obiadowych, w szczególności mięs. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby cieszyć się surówką jako szybką i pyszną samodzielną przekąską, lub podać ją do pieczywa. Sami zadecydujcie, który wariant pasuje Wam najlepiej.

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego

Przepis na doskonałą surówkę z marchewki

Składniki:

  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól do smaku

Błyskawiczna i pyszna surówka z marchewki krok po kroku

Przygotuj warzywa do surówki z marchewki . W tym celu obierz je i opłucz pod zimną wodą. Następnie zarówno marchewkę jak i selera zetrzyj na drobno na tarce i przełóż do miski .

Czosnek do surówki z marchewki wydobądź z łupiny . Wnętrze zetrzyj na drobnych oczkach, podobnie jak pozostałe składniki. Dodaj go do naczynia z marchwią i selerem .

Przygotuj sos do surówki z marchewki . Śmietanę wymieszaj z majonezem. Surówkę dopraw solą, zalej sosem, całość starannie wymieszaj . Podawaj ją od razu po przyrządzeniu . Sprawdź, czego w surówce z marchewki absolutnie nie może zabraknąć . Ta mizeria może niejednego pozytywnie zaskoczyć .

Źródło: TikTok @4.agnieszka

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? 1 detal mówi wszystko
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy