Starmach podpowiada, czym najlepiej zastąpić jajka w potrawach. Nie poczujesz różnicy
Planujesz kulinarne podboje, a w lodówce nie masz ani jednego jajka? Jeszcze nic straconego. Ten produkt łatwo zastąpisz innymi składnikami, które możesz znaleźć w swojej kuchni. Taka zamiana sprawdzi się też wtedy, gdy z jakiegoś powodu nie możesz jeść jajek.
Jajko to produkt, który ma w kuchni szerokie zastosowanie. Działa spulchniająco, a także łączy ze sobą inne produkty, stając się dla nich swoistym spoiwem. Jeśli z jakiegoś powodu akurat zabrakło Ci jajek, rozejrzyj się po swojej kuchni. Prawdopodobnie masz w niej jeden z wielu ich zamienników.
Jakie są sprawdzone zamienniki jajka?
Wybór zamiennika dla jajka zależy od tego, jaką potrawę chcieliśmy z ich udziałem przyrządzić . Jajka dodane do dań pełnią w nich różne funkcje. Z tego względu nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi .
Najbardziej znanym daniem przygotowywanym z udziałem jajka jest jajecznica . Czy da się usmażyć pożywne śniadanie, kiedy nasza lodówka wykazuje ewidentne braki w zaopatrzeniu w ten produkt? Rozwiązanie jest prostsze, niż myślisz.
Jajko w jajecznicy możesz zastąpić tofu . Tofucznica, bo taką nazwę ma ten wariant potrawy, będzie smakować idealnie ze standardowymi dodatkami, takimi jak pieczarki czy cebula . Jeśli chcesz nadać potrawie charakterystyczny, apetyczny kolor, dodaj do niej szczyptę kurkumy . Ta niecodzienna wersja jajecznicy pozytywnie Cię zaskoczy.
Jak zastąpić jajko w deserach i wypiekach?
Czy wyobrażacie sobie zrobienie bezy bez jajek ? Okazuje się, że jest to możliwe. Zamiennikiem białek jest aquafaba, czyli woda odsączona z ciecierzycy znajdującej się w puszcze, czy słoiku. Może to też być woda, w której gotowaliśmy ciecierzycę . Aquafaba zawiera dużo białka i bardzo dobrze się ubija, a 2-3 łyżeczki tego płynu odpowiadają 1 jajku .
Jeśli lubisz muffiny i placuszki, mamy dla Ciebie idealną alternatywę dla jajka . Zastąpisz je rozgniecionymi bananami. Owocowa pulpa z łatwością wypełni braki po jajku . Zamiast bananów możesz użyć również innych owoców. Sprawdzi się puree dyniowe lub jabłkowe . Jeśli owocowy posmak nie pasuje do Twojej potrawy, możesz postawić na namoczone wcześniej nasiona chia .
Na rozbijanie jajek mistrzowie kuchni uznają tylko jeden sposób . Wiedza na temat sprawdzania świeżości jajek może uchronić przez zatruciem pokarmowym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Bez miksowania, ucierania i zagniatania ciasta. Najłatwiejsza na świecie szarlotka 3 szklanki
-
Masz dwa ziemniaki i jajko? Świetnie. Zrób z nich tani obiad dla całej rodziny
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama