Strzelczyk pokazał swój sposób na mięso z rosołu. Ślinka cieknie na samą myśl
Uwielbiany kucharz z Youtube'a Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zagospodarować wygotowane mięso. Przygotował z niego zapiekankę. Ten przepis z pewnością warto zachować na przyszłość.
Sposób na mięso z rosołu
Setki lat zanim świat odkrył ideę zero waste , czyli minimalizacji odpadków przy gotowaniu i wykorzystywania wszystkiego co się da, kuchnia chłopska wszystkich zakątków świata praktykowała ją w rozmaitych formach. Jedną z nich jest podwójne wykorzystywanie mięsa . Wygotowujemy je najpierw do rosołu , a kiedy odda wodzie swój smak, przerabiamy na drugie danie.
Tak powstało wiele wariantów pierogów z mięsem , pasztecików czy tzw. sztuka mięs w sosie chrzanowym. Ale Tomasz Strzelczyk ma dla nas inny sposób. Pokazał przepis na zapiekankę z mięsem z rosołu.
Zapiekanka Tomasza Strzelczyka
Strzelczyk znany jest z eksperymentów z rozmaitymi formami tradycyjnych polskich przepisów . Użył mięsa z kury do przygotowania typowej zapiekanki. Sam autor podkreśla, że można użyć znacznie więcej rodzajów mięsa.
Składniki
- mięsa drobiowego z rosołu
- 4 ziemniaki
- 2 średnie cebule
- 4-5 pieczarek
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 100 g startego żółtego sera
- 100 ml śmietanki
- Świeży tymianek
- Sól i pieprz
- Oliwa i masło do smażenia
Przepis na zapiekankę
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie . W międzyczasie kroimy w kostkę marchewkę i cebulę, a pieczarki w plastry. Cebulę przysmażamy na patelni na oliwie i łyżce masła.
Kiedy cebula zaczyna się szklić, dodajemy pieczarki, a następnie marchewkę . Do warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mrożony groszek. Pozwalamy chwilę się smażyć, a w tym czasie siekamy ugotowane mięso i także dodajemy na patelnię.
Składniki zalewamy pomidorami z puszki. Można dodać wodę z opłukiwania puszki po pomidorach lub trochę rosołu. Całość mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu.
W międzyczasie ziemniaki ubijamy ze śmietanką i startym serem na gładkie, ciągnące się lekko puree. Do wysmarowanej oliwą blachy lub naczynia żaroodpornego nakładamy trochę ziemniaków i układamy z nich cienką warstwę.
Na ziemniaki nakładamy podduszone warzywa. Przykrywamy resztą ziemniaków. Po wyrównaniu warstwy smarujemy ją jeszcze oliwą. Zapiekankę pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni .
Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii i puszyste naleśniki .