Smakosze.pl Przepisy Strzelczyk pokazał swój sposób na mięso z rosołu. Ślinka cieknie na samą myśl
fot. youtube.com/oddaszfartucha

Strzelczyk pokazał swój sposób na mięso z rosołu. Ślinka cieknie na samą myśl

28 lipca 2024

Uwielbiany kucharz z Youtube'a Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zagospodarować wygotowane mięso. Przygotował z niego zapiekankę. Ten przepis z pewnością warto zachować na przyszłość.

Sposób na mięso z rosołu

Setki lat zanim świat odkrył ideę zero waste , czyli minimalizacji odpadków przy gotowaniu i wykorzystywania wszystkiego co się da, kuchnia chłopska wszystkich zakątków świata praktykowała ją w rozmaitych formach. Jedną z nich jest podwójne wykorzystywanie mięsa . Wygotowujemy je najpierw do rosołu , a kiedy odda wodzie swój smak, przerabiamy na drugie danie.

Tak powstało wiele wariantów pierogów z mięsem , pasztecików czy tzw. sztuka mięs w sosie chrzanowym. Ale Tomasz Strzelczyk ma dla nas inny sposób. Pokazał przepis na zapiekankę z mięsem z rosołu.

ziemniaki na zapiekankę
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Ułóż schab w naczyniu żaroodpornym i zapiecz z tym sosem. Taki obiad podaję na stół co niedzielę

Zapiekanka Tomasza Strzelczyka

Strzelczyk znany jest z eksperymentów z rozmaitymi formami tradycyjnych polskich przepisów . Użył mięsa z kury do przygotowania typowej zapiekanki. Sam autor podkreśla, że można użyć znacznie więcej rodzajów mięsa.

Składniki

  • mięsa drobiowego z rosołu
  • 4 ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • 4-5 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 ml śmietanki
  • Świeży tymianek
  • Sól i pieprz
  • Oliwa i masło do smażenia

Przepis na zapiekankę

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie . W międzyczasie kroimy w kostkę marchewkę i cebulę, a pieczarki w plastry. Cebulę przysmażamy na patelni na oliwie i łyżce masła.

Kiedy cebula zaczyna się szklić, dodajemy pieczarki, a następnie marchewkę . Do warzyw dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mrożony groszek. Pozwalamy chwilę się smażyć, a w tym czasie siekamy ugotowane mięso i także dodajemy na patelnię.

Składniki zalewamy pomidorami z puszki. Można dodać wodę z opłukiwania puszki po pomidorach lub trochę rosołu. Całość mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu.

W międzyczasie ziemniaki ubijamy ze śmietanką i startym serem na gładkie, ciągnące się lekko puree. Do wysmarowanej oliwą blachy lub naczynia żaroodpornego nakładamy trochę ziemniaków i układamy z nich cienką warstwę.

Na ziemniaki nakładamy podduszone warzywa. Przykrywamy resztą ziemniaków. Po wyrównaniu warstwy smarujemy ją jeszcze oliwą. Zapiekankę pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni .

Wypróbuj też przepisy na placki z cukinii i puszyste naleśniki .

farsz do zapiekanki
fot. youtube.com/oddaszfartucha
Polski "superowoc" podbija narody. Kraje świata nie mogą się nachwalić
Najwięksi kuchenni pożeracze prądu. Mam sposoby, żeby nie pobierały tyle energii
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy