Świąteczna szarlotka z dodatkiem bakalii. Korzenny aromat przyprawia o zachwyt
Szarlotka jest popularnym ciastem goszczącym na świątecznych stołach. Smak jabłek idealnie komponuje się z przyprawami korzennymi i bakaliami. Dodatki te sprawią, że ciasto nabierze niezwykłego aromatu, który zachwyci domowników i stworzy wigilijną atmosferę.
Przepisy na szarlotkę są różne. Niektórzy do jabłek dodają inne owoce np. śliwki , podczas gdy inni potrafią przyrządzić to ciasto nawet bez pieczenia . W świątecznej wersji szarlotki skorzystamy z charakterystycznych dla świątecznego piernika przypraw korzennych, rodzynek i orzechów . Jeśli więc chcecie upiec jedno ciasto, a wybieracie między tą dwójką, nie musicie dłużej się zastanawiać — ten przepis jest właśnie dla was.
Przepis na korzenną szarlotkę z bakaliami
Składniki na ciasto:
-
200 g masła
-
2 jaja
-
2 szklanki mąki tortowej + do podsypywania
-
1/2 szklanki cukru pudru + do posypania
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Składniki na masę jabłkową:
-
1 kg kwaskowych jabłek
-
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
-
1/2 szklanki rodzynek
-
1 cukier wanilinowy
-
1 łyżeczka przyprawy do piernika
-
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Gotową masę dzielimy na dwie części. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Nadmiar soku odciskamy i usuwamy z masy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Placek przenosimy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 21 cm x 25 cm. Nakłuwamy go widelcem.
Na cieście układamy starte jabłka, oprószamy je cukrem wanilinowym , cynamonem i przyprawą do piernika. Na wierzch wysypujemy rodzynki i orzechy. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy.
Wykrawamy z niej ciasteczka w kształcie gwiazdek i układamy je na obsypanych bakaliami jabłkach. Szarlotkę pieczemy przez 45 minut, aż się zarumieni. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli nasz jabłka mają dużo płynu możemy do nich dodać trochę mąki ziemniaczanej albo posypać spód ciasta bułką tartą — wchłoną one niedający się odcisnąć owocowy sok.
Źródło: canva/badmanproduction
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram