Groch z kapustą
joannawnuk, Getty Images

Świąteczny groch z kapustą, najlepszy przepis od Ani Starmach

Ta prosta i pyszna potrawa jest znana w polskiej kuchni już od wielu, wielu lat. Jest to danie staropolskie, którym zajadali się zarówno królowie jak i chłopi. Kwaskowaty posmak kiszonej kapusty zrównoważony delikatną goryczą grochu a całość dopieszczona odpowiednimi przyprawami. Groch z kapustą często pojawiał się na wigilijnym stole chociaż ostatnio, można zaobserwować, że ta potrawa powoli znika z naszych stołów. Mówimy kategoryczne nie zanikaniem starych tradycji kulinarnych, dlatego dzisiaj chcielibyśmy zaprezentować Wam przepis, który pozwoli na nowo odkryć groch z kapustą.

Współcześnie wiele tradycyjnych i staropolskich dań odchodzi w zapomnienie, gdyż – nie oszukujmy się – często są po prostu niezbyt zdrowe i ciężkie. Jednak z pewnością nie można im odmówić tego, że kryją w sobie niesamowitą kaskadę smaków i aromatów. Są także przyrządzane z lokalnych produktów, co ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o ich jakość i przystępność. Warto od czasu do czasu wrócić do naszych kulinarnych korzeni i spróbować potraw, które z zapałem pałaszowali nasi przodkowie.

Historia pewnej kapusty

Na terenie Polski kapusta od wieków była jednym z głównych warzyw uprawnych. Biała kapusta, która ze względu na prosty sposób uprawy, była jednym z głównych dań Polaków przez praktycznie cały rok. Na plus tego warzywa zdecydowanie przemawiał także fakt, że bardzo łatwo można było kapustę przetworzyć i jeść ją w różnych konfiguracjach oraz w różnej formie. Nadawała się do spożycia na surowo ale również można byłą ją gotować, smażyć, piec oraz kisić. Właśnie ze względu na to kiszenie cieszyła się tak dużą popularnością, gdyż ten sposób konserwowania żywności był szeroko stosowany i umożliwiał przechowywanie jedzenia na zimę.

Aby urozmaicić sobie posiłki zaczęto łączyć kapustę z różnymi dodatkami. Często była to słonina bądź skwarki lub groch. Z czasem zaczęto dodawać ziemniaki, inne warzywa a nawet mięso. Więcej opcji można było odszukać na zamożnych dworach, gdyż biedniejsi musieli przez długi czas zadowalać się samą kapustą, a od święta na ich stołach znajdowały się potrawy w których kapuście towarzyszył min. groch.

Jednak gdy już nadchodził czas, że ludzie mogli pozwolić sobie na więcej, wtedy kapusta zyskiwała drugie życie. Do grochu dodawano także grzyby oraz cebulę podsmażana na oleju. Tak przygotowanie danie było obowiązkową pozycją na każde większe uroczystości czy to święta Bożego Narodzenia, czy święta Wielkanocne, czy wesele. Szczególnie, że ówczesne wesela były okazją do kilkudniowego świętowania a na stole pojawiały się same pyszności. A żeby zabawa trwała dług i goście nie narzekali na niestrawność bo obfitej uczcie, to przezorni gospodarze zadbali o odpowiednie ilości trunków wysokoprocentowych. W ten sposób goście i popili i pojedli, potańcowali, pożartowali z sąsiadami i zadowoleni wracali do swoich domów, życząc parze młodej samych obfitości.

Przepis na groch z kapustą według Ani Starmach

Do przygotowania pysznego grochu z kapustą potrzebujesz:
700g kiszonej kapusty
400g grochu
2 cebule
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
majeranek
2 łyżeczki kminku
2 łyżki masła
sól, pieprz

Przygotowanie tego dania zacznij od zalania grochu wodą, która powinna wystawać kilka centymetrów ponad poziom ziaren. Tak uszykowany groch odstaw na około 10-12 godzin. Dzięki temu zabiegowi pozbawisz groch części jego wzdymających i ciężkostrawnych właściwości. Ze względu na czas jaki groch musi spędzić w wodzie przygotowywanie tego dania najlepiej zacząć sobie dzień przed planowanym zaserwowaniem.

Gdy już zabierzemy się za gotowanie właściwe, to najwyższa pora odcedzić groch i zalać go ponownie wodą, tym razem w celu ugotowania go. Do garnka dodaj także majeranek i gotuj ziarna przez około 40-60 minut, aż staną się zupełnie miękkie.

W tym czasie możesz przystąpić do przygotowywania kapusty. Przepłucz ją pod zimną wodą, aby straciła swój intensywny, kwaśny smak. Następnie drobno posiekaj. Przełóż ją do garnka, zalej wodą i zagotuj z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych oraz kminku. Gotuj przez około godzinę.

Cebule pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle. Gdy stanie się złocista, dodaj ja do ugotowanej i miękkiej kapusty. W tym samym garnku umieść także miękki groch.. Dodaj trochę masła oraz soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i gotowe!

Następny artykuł