Swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Idealna na niedzielny obiad
Naszą pyszną propozycją na dziś jest swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Będzie idealna na niedzielny obiad, a nawet na wczesną kolację. Jest smaczna i tania, jej przyrządzenie zajmie wam 20 minut, a upieczenie nie więcej niż godzinę. Gorąco polecamy.
Zapiekanka jest prostym daniem, które ma to do siebie, że bardzo łatwo i szybko można je zrobić. Zazwyczaj nie wymaga użycia wymyślnych składników, a jedynie tego, co właśnie mamy pod ręką.
Nawet jeśli nie mamy jakiegoś składnika, który przewiduje przepis, bezboleśnie możemy go zastąpić innym, np. boczek kiełbasą, a cebulę porem. Smak będzie zbliżony, a zapiekanka na pewno się uda.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem
Składniki:
-
ok. 50 dag ziemniaków
-
1 cebula
-
15 dag wędzonego boczku
-
2 łyżki oleju
-
2 ząbki czosnku
-
150 ml śmietanki 30 proc.
-
100 ml bulionu
-
gałka muszkatołowa
-
sól, pieprz
-
10 dag żółtego sera
Przygotowanie zapiekanki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Boczek pokrój w plasterki, a potem możesz na mniejsze kawałki. Czosnek obierz, posiekaj.
W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, boczek i czosnek. Smaż kilka minut, co jakiś czas zamieszaj.
Dodaj pokrojone ziemniaki. Całość smaż 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i bulion i gotuj, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Dopraw gałką, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne natłuść olejem. Przełóż do niego zawartość garnka. Wyrównaj powierzchnię, posyp startym serem.
Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz zapiekankę ok. 50 minut.
Na naszej stronie znajdziecie też recepturę na zapiekankę ziemniaczaną z klopsikami , a także na zapiekankę makaronową z mięsem po rosole .
Źródło zdjęcia: canva/karimitsu
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Fasolka szparagowa bez bułki tartej w wersji fit. Zdrowy i pożywny dodatek do obiadu
-
Czego unikać przy gotowaniu zupy pomidorowej? 1 błąd popełnia niemal każdy
Źródło: przepisy