Smakosze.pl Przepisy Swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Idealna na niedzielny obiad
canva/Dar1930

Swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Idealna na niedzielny obiad

8 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Naszą pyszną propozycją na dziś jest swojska zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i cebulą. Będzie idealna na niedzielny obiad, a nawet na wczesną kolację. Jest smaczna i tania, jej przyrządzenie zajmie wam 20 minut, a upieczenie nie więcej niż godzinę. Gorąco polecamy.

Zapiekanka jest prostym daniem, które ma to do siebie, że bardzo łatwo i szybko można je zrobić. Zazwyczaj nie wymaga użycia wymyślnych składników, a jedynie tego, co właśnie mamy pod ręką.

Nawet jeśli nie mamy jakiegoś składnika, który przewiduje przepis, bezboleśnie możemy go zastąpić innym, np. boczek kiełbasą, a cebulę porem. Smak będzie zbliżony, a zapiekanka na pewno się uda.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem

Składniki:

  • ok. 50 dag ziemniaków

  • 1 cebula

  • 15 dag wędzonego boczku

  • 2 łyżki oleju

  • 2 ząbki czosnku

  • 150 ml śmietanki 30 proc.

  • 100 ml bulionu

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • 10 dag żółtego sera

Przygotowanie zapiekanki

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Boczek pokrój w plasterki, a potem możesz na mniejsze kawałki. Czosnek obierz, posiekaj.

W garnku rozgrzej olej, wsyp cebulę, boczek i czosnek. Smaż kilka minut, co jakiś czas zamieszaj.

Dodaj pokrojone ziemniaki. Całość smaż 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej śmietanę i bulion i gotuj, aż ilość płynu zmniejszy się o połowę. Dopraw gałką, solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne natłuść olejem. Przełóż do niego zawartość garnka. Wyrównaj powierzchnię, posyp startym serem.

Naczynie przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C i piecz zapiekankę ok. 50 minut.

Na naszej stronie znajdziecie też recepturę na zapiekankę ziemniaczaną z klopsikami , a także na zapiekankę makaronową z mięsem po rosole .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/karimitsu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy