Smakosze.pl

canva/AndreyCherkasov

Zapiekanka makaronowa z mięsa po rosole. Prosty i przepyszny obiad - Nic się nie zmarnuje

24 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Zapiekanka jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie zalegających w lodówce warzyw, kasz czy makaronów. Tym razem proponujemy wam danie, które pomoże wam wykorzystać mięso z przygotowanego wcześniej rosołu. Wystarczy je doprawić i połączyć z pozostałymi składnikami. Zapieczone pod serową pierzynką będzie wyśmienite. Spróbujecie?

Zapiekanki są pysznymi daniami, których przygotowanie nie sprawi wam większych trudności. Po wyśmienitej kompozycji z ziemniakami, boczkiem i cebulą oraz specjale z mięsem mielonym , prezentujemy wam znacznie prostszy — ale wciąż smaczny — sposób na zapiekankę makaronową. Resztki z rosołu się nie zmarnują.

Przepis na wyborną zapiekankę z mięsem po rosole

Składniki:
  • porcja mięsa z rosołu

  • 200 g dowolnego makaronu

  • 2 większe pomidory

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 150 ml śmietany 30%

  • 150 ml wody

  • 100 g ulubionego sera żółtego

  • 1 jajo

  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • odrobina oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mięso oddzielamy od kości, doprawiamy je przyprawą do kurczaka i solą oraz pieprzem, jeśli uznany za stosowne. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wrzucamy do niego mięso oraz surowy makaron.

Cukinię myjemy i kroimy niezbyt duże kawałki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, usuwamy z nich skórkę i także kroimy. Warzywa dodajemy do makaronu. Śmietanę łączymy z wodą i jajkiem.

Dodajemy starty na tarce o większych oczkach ser żółty, zioła prowansalskie oraz nieco świeżo zmielonego pieprzu. Masę przenosimy do warzyw z makaronem i mięsem. Pieczemy około 40 minut. Smacznego.

Wskazówki:
  • Jeżeli nie macie pod ręką świeżych pomidorów, sięgnijcie po krojone z puszki. Będą równie dobre.

  • Do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne warzywa, które znajdziemy w lodówce. Będzie pasował również ugotowany wcześniej makaron.

Nadmiar makaronu możecie wykorzystać do przygotowania warzywnej zapiekanki z serem
Nadmiar makaronu możecie wykorzystać do przygotowania warzywnej zapiekanki z serem

Źródło zdjęcia; canva/sidrahsana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >