Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekanka makaronowa z mięsa po rosole. Prosty i przepyszny obiad - Nic się nie zmarnuje

Zapiekanka makaronowa z mięsa po rosole. Prosty i przepyszny obiad - Nic się nie zmarnuje

Mięso z rosołu
canva/AndreyCherkasov

Zapiekanka jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie zalegających w lodówce warzyw, kasz czy makaronów. Tym razem proponujemy wam danie, które pomoże wam wykorzystać mięso z przygotowanego wcześniej rosołu. Wystarczy je doprawić i połączyć z pozostałymi składnikami. Zapieczone pod serową pierzynką będzie wyśmienite. Spróbujecie?

Zapiekanki są pysznymi daniami, których przygotowanie nie sprawi wam większych trudności. Po wyśmienitej kompozycji z ziemniakami, boczkiem i cebulą oraz specjale z mięsem mielonym, prezentujemy wam znacznie prostszy — ale wciąż smaczny — sposób na zapiekankę makaronową. Resztki z rosołu się nie zmarnują.

Przepis na wyborną zapiekankę z mięsem po rosole

Składniki:

  • porcja mięsa z rosołu

  • 200 g dowolnego makaronu

  • 2 większe pomidory

  • 1 średniej wielkości cukinia

  • 150 ml śmietany 30%

  • 150 ml wody

  • 100 g ulubionego sera żółtego

  • 1 jajo

  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • odrobina oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Mięso oddzielamy od kości, doprawiamy je przyprawą do kurczaka i solą oraz pieprzem, jeśli uznany za stosowne. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wrzucamy do niego mięso oraz surowy makaron.

Cukinię myjemy i kroimy niezbyt duże kawałki. Pomidory sparzamy wrzątkiem, usuwamy z nich skórkę i także kroimy. Warzywa dodajemy do makaronu. Śmietanę łączymy z wodą i jajkiem.

Dodajemy starty na tarce o większych oczkach ser żółty, zioła prowansalskie oraz nieco świeżo zmielonego pieprzu. Masę przenosimy do warzyw z makaronem i mięsem. Pieczemy około 40 minut. Smacznego.

Wskazówki:

  • Jeżeli nie macie pod ręką świeżych pomidorów, sięgnijcie po krojone z puszki. Będą równie dobre.

  • Do zapiekanki możemy wykorzystać dowolne warzywa, które znajdziemy w lodówce. Będzie pasował również ugotowany wcześniej makaron.

Nadmiar makaronu możecie wykorzystać do przygotowania warzywnej zapiekanki z serem
Nadmiar makaronu możecie wykorzystać do przygotowania warzywnej zapiekanki z serem

Źródło zdjęcia; canva/sidrahsana

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stronakuchni