Smakosze.pl Przepisy Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
canva/Azurita, Getty Images

Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc

9 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Biała kiełbasa nie jest jedynie dodatkiem do żurku czy białego barszczu. Poniżej zdradzamy przepis na białą kiełbasę zapiekaną w naleśnikach z żółtym serem. Taki posiłek idealnie pasuje jako uzupełnienie wigilijnego stołu, czy obiadową odskocznię od świątecznej klasyki.

Biała kiełbasa zapiekana w naleśnikach z serem stanowi idealne urozmaicenie tradycyjnego świątecznego menu, które po kilku dniach może skutecznie się znudzić. Charakteryzuje się bowiem zupełnie nowym smakiem oraz ogromną sytością, czego główną zasługą jest obecność sera żółtego.

Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w naleśnikach z serem

Składniki:

  • 2 jajka

  • 250 ml mleka

  • 400 g mąki

  • 2 łyżki oleju

  • 300 ml wody

  • 700 g kiełbasy białej surowej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki chrzanu

  • 2 łyżki majeranku

  • 100 g sera żółtego

  • sól

  • pieprz

Na początku wymieszaj ze sobą jajka, mleko, mąkę, olej, wodę, szczyptę soli, świeżo mielony czarny pieprz na gładką masę. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju na złoty kolor z obu stron.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Wrzuć do niej mięso, wyciskając je wprost na patelnie z osłonki. Dopraw całość solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Po ostudzeniu wymieszaj z majonezem i chrzanem.

Na każdy naleśnik nałóż porcje farszu i zawiń je w rulony. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp tartym serem i majerankiem. Wstaw naczynie do rozgrzanego pieca na 180 stopni Celsjusza na około 25 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.

Biała kiełbasa

Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wielkiezarcie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy