Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
Biała kiełbasa nie jest jedynie dodatkiem do żurku czy białego barszczu. Poniżej zdradzamy przepis na białą kiełbasę zapiekaną w naleśnikach z żółtym serem. Taki posiłek idealnie pasuje jako uzupełnienie wigilijnego stołu, czy obiadową odskocznię od świątecznej klasyki.
Biała kiełbasa zapiekana w naleśnikach z serem stanowi idealne urozmaicenie tradycyjnego świątecznego menu, które po kilku dniach może skutecznie się znudzić. Charakteryzuje się bowiem zupełnie nowym smakiem oraz ogromną sytością, czego główną zasługą jest obecność sera żółtego.
Przepis na białą kiełbasę zapiekaną w naleśnikach z serem
Składniki:
-
2 jajka
-
250 ml mleka
-
400 g mąki
-
2 łyżki oleju
-
300 ml wody
-
700 g kiełbasy białej surowej
-
1 cebula
-
2 łyżki majonezu
-
2 łyżki chrzanu
-
2 łyżki majeranku
-
100 g sera żółtego
-
sól
-
pieprz
Na początku wymieszaj ze sobą jajka, mleko, mąkę, olej, wodę, szczyptę soli, świeżo mielony czarny pieprz na gładką masę. Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju na złoty kolor z obu stron.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż ją na oleju. Wrzuć do niej mięso, wyciskając je wprost na patelnie z osłonki. Dopraw całość solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem. Po ostudzeniu wymieszaj z majonezem i chrzanem.
Na każdy naleśnik nałóż porcje farszu i zawiń je w rulony. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp tartym serem i majerankiem. Wstaw naczynie do rozgrzanego pieca na 180 stopni Celsjusza na około 25 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić jarskie gołąbki według Magdy Gessler. Ten tekst wyjawia przepis na maślankowe kotlety z piersi z kurczaka.
Źródło zdjęcia: canva/arfo, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Rozpływająca się w ustach rolada z boczku. Tani i banalny wielkanocny obiad
-
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: wielkiezarcie