Z parówek i kilku podstawowych składników zrobisz najlepszą przekąskę. Sylwestrowy specjał rodem z USA
Corndog jest świetną przekąską na Sylwestra i na każdą imprezę. Amerykańska przekąska będzie hitem każdego spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Danie z parówki i sera smażone w cieście naleśnikowym zniknie z talerzy błyskawicznie.
Przekąski z parówek zwykle przygotowujemy z ciasta francuskiego i zapiekamy z serem w piekarniku. Jeśli masz ochotę na parówki w zupełnie innej wersji, koniecznie przyrządź je według poniższego przepisu. Parówki w amerykańskim stylu będą hitem każdej imprezy.
Do przygotowania ciasta naleśnikowego na parówki, wykorzystaj mąkę pszenną i kukurydzianą. Mąka kukurydziana jest składnikiem, który wzmocni smak całego dania. Parówki nadziewaj na patyczki do szaszłyków razem z podłużnym kawałkiem sera. Amerykańska przekąska nie ma sobie równych.
Corndogi muszą być smażone na głębokim oleju. Do smażenia wybierz olej rzepakowy o wysokiej temperaturze dymienia. Parówki smaż przez 3- 4 minuty, aż ciasto stanie się złociste. Przekąskę przełóż na chwilę na ręcznik papierowy i podaj na ciepło z ketchupem i musztardą.
Przepis na corndogi, czyli parówki smażone cieście
Składniki na ciasto:
-
3/4 szklanki mleka
-
jajko
-
120 g mąki pszennej
-
5- 6 łyżek mąki kukurydzianej
-
pół łyżeczki proszku do pieczenia
-
łyżeczka cukru
-
sól, pieprz
Dodatkowo:
-
parówki
-
kostka żółtego sera bez dziur, np. gouda
-
olej rzepakowy do smażenia
-
patyczki do szaszłyków
-
ketchup i musztarda do podania
Jak przyrządzić kultową przekąskę z USA?
Mąki wsyp do miski. Dodaj proszek do pieczenia, cukier, dopraw pieprzem i wymieszaj. Następnie wlej mleko, wbij jajko i miksuj do uzyskania ciasta podobnego do ciasta naleśnikowego.
Ser pokrój w prostokąty. Parówki przekrój na pół. Każdy kawałek nabij na patyczek do szaszłyka razem z kawałkiem sera. Na głębokiej patelni rozgrzej solidną porcję oleju. Parówki muszą być w nim zanurzone podczas smażenia.
Ciasto na corndogi przelej na głęboki talerz i obtocz w nim parówki z serem. Całość smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 3- 4 minuty, następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ketchupem i musztardą.
Pomysł na równie szybką i pyszną przekąskę? Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem . Przygotuj także koreczki z tortilli z serkiem kanapkowym i warzywami. Przekąski błyskawicznie znikną z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Masz w domu ciasto francuskie? Cudownie, wykorzystasz je do zrobienia pizzy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama