Szarlotka z bitą śmietaną
Składniki do szarlotki z bitą śmietaną
Biszkopt:
25 g masła,
4 jajka,
1/2 szklanki herbaty z cytryną,
50 g cukru pudru,
100 g mąki.
Jabłka:
1 galaretka cytrynowa,
900 g prażonych jabłek.
Bita śmietana:
1 op. cukru wanilinowego,
500 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
1 fix do śmietany.
Dekoracje: polewa czekoladowa lub 50 g płatków migdałowych lub 30 g startej czekolady.
Przygotowanie szarlotki z bitą śmietaną
Biszkopt:
Wyjmij jajka z lodówki, aby się ogrzały. Dno okrągłej formy do pieczenia o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Rozpuść masło i ostudź.
Ubijaj całe jajko i cukier puder przez około 10 minut, aby uzyskać puszysty, gęsty, lekki krem. Przesiej połowę mąki przez sito do ubitego kremu, następnie delikatnie wymieszaj szpatułką lub na delikatnych obrotach wymieszaj mikserem. Przesiej drugą część mąki do kremu i wymieszaj.
Następnie dodaj stopione i ostudzone masło i delikatnie wymieszaj. Wlej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut lub do momentu, aż wierzch będzie jasno złoty. Wyjmij i ostudź biszkopt. Po ostudzeniu nasącz herbatą z cytryną.
Jabłka:
Prażone jabłka ugotuj w garnku lub na patelni, następnie wsyp galaretkę, zestaw z ognia i mieszaj około 3 minut, aż żelatyna się rozpuści. Pozostaw do ostudzenia.
Wyłóż na biszkopt, wyrównując powierzchnię i wstaw do lodówki na czas około 2 godzin lub do czasu, aż warstwa jabłek zesztywnieje.
Bita śmietana:
Schłodzoną śmietankę ubijaj z fixem, następnie dodaj cukier puder i cukier waniliowy, miksuj przez 3 minuty do uzyskania puszystej i gęstej masy kremowej. Połóż masę na jabłka i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Udekoruj ciasto zarumienionymi lekko na patelni płatkami migdałów lub wykonaną polewą czekoladową, ewentualnie startą czekoladą.
undefined