Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów – bezglutenowy obiad i przekąska
Bezglutenowy obiad, przekąska i przystawka – szparagi z parmezanem i płatkami migdałów. Przygotowuje się je ekspresowo, a zawsze robią dobre wrażenie!
Dlaczego warto jeść dania bezglutenowe?
Wiele osób z konieczności zdecydowało się na dietę bezglutenową. Powodem często jest silny ból powstały w wyniku niezdolności do trawienia glutenu lub ogólne skurcze i wrażliwość jelit, gdy jedzą produkty kleiste lub zawierające pszenicę. Jednak niektórzy zdecydowali się na dietę bezglutenową, ponieważ uważają, że jest to po prostu zdrowszy sposób odżywiania. Chociaż może to dotyczyć niektórych osób, ważne jest, aby stosować dietę bezglutenową we właściwy sposób, a nie jedynie zastępować produkty zawierające gluten produktami bezglutenowymi. Podobnie jak wegetarianie używają w swojej diecie substytutów podobnych do mięsa, często te produkty są bardzo przetworzone i zawierają mnóstwo wypełniaczy i niezdrowych składników. Ważne jest, aby być tego świadomym również podczas stosowania diety bezglutenowej.
Dlaczego powinienem spróbować diety bezglutenowej?
Jeśli masz problemy z trawieniem (skurcze, wzdęcia, gazy, biegunka), problemy z układem odpornościowym (częste zaparcia, biegunki, stany zapalne) lub problemy z utratą wagi, przejście na dietę bezglutenową na pewien czas może być korzystne, szczególnie jeśli zrobimy to dobrze. Zacznij od wyeliminowania z diety pokarmów zawierających gluten i zamiast tego stosuj dietę bogatą w zdrowe tłuszcze, chude mięso, owoce i dużo warzyw. Zamiast makaronów używaj ziaren, takich jak komosa ryżowa lub brązowy ryż i całkowicie wyeliminuj pieczywo. Po miesiącu możesz spróbować zjeść niewielką ilość glutenu i zobaczyć, jak się czujesz po kilku godzinach i ponownie po kilku dniach. Czy objawy wróciły, czy wróciły w bardziej uciążliwej postaci? Jeśli tak, możesz mieć nadwrażliwość na gluten lub pszenicę.
Co to znaczy być bezglutenowym?
Dieta bezglutenowa nie obejmuje: pszenicy, jęczmienia, żyta ani niektórych rodzajów owsa. Pszenica i gluten znajdują się zwykle w produktach takich jak chleb, krakersy, makarony i przetworzona żywność, ale mogą być również zawarte w napojach alkoholowych (takich jak piwo), słodyczach, płatkach zbożowych, ciastkach, wafle, imitacje mięsa i owoców morza, hot dogi i sosy. Podczas korzystania z diety bezglutenowej ważniejsze niż kiedykolwiek jest uważne czytanie etykiet.
Co możesz jeść na diecie bezglutenowej?
Wszystko, co nie zawiera pszenicy ani glutenu (obecnie zwykle zaznaczone na opakowaniu) jest świetne. Jednak nigdy nie jest dobrym pomysłem po prostu zamiana czegoś z etykietą bezglutenową na coś, co zwykle zawiera gluten - nadal oznacza to, że produkt jest przetworzony, co nie jest najlepszym wyborem w dowolnej diecie. Na przykład najpopularniejszymi produktami bezglutenowymi sprzedawanymi są: krakersy, makaron, chleb, płatki zbożowe, ciastka i pizza. Chociaż te produkty są czasami pyszne, nie są one produktami, z których powinna składać się Twoja dieta.