Smakosze.pl
Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów – bezglutenowy obiad i przekąska

pixabay.com

Szparagi z parmezanem i płatkami migdałów – bezglutenowy obiad i przekąska

14 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Bizoń Michalina

Udostępnij:

Bezglutenowy obiad, przekąska i przystawka – szparagi z parmezanem i płatkami migdałów. Przygotowuje się je ekspresowo, a zawsze robią dobre wrażenie!

Bezglutenowy obiad, przekąska i przystawka – szparagi z parmezanem i płatkami migdałów. Przygotowuje się je ekspresowo, a zawsze robią dobre wrażenie!

Dlaczego warto jeść dania bezglutenowe?

Wiele osób z konieczności zdecydowało się na dietę bezglutenową. Powodem często jest silny ból powstały w wyniku niezdolności do trawienia glutenu lub ogólne skurcze i wrażliwość jelit, gdy jedzą produkty kleiste lub zawierające pszenicę. Jednak niektórzy zdecydowali się na dietę bezglutenową, ponieważ uważają, że jest to po prostu zdrowszy sposób odżywiania. Chociaż może to dotyczyć niektórych osób, ważne jest, aby stosować dietę bezglutenową we właściwy sposób, a nie jedynie zastępować produkty zawierające gluten produktami bezglutenowymi. Podobnie jak wegetarianie używają w swojej diecie substytutów podobnych do mięsa, często te produkty są bardzo przetworzone i zawierają mnóstwo wypełniaczy i niezdrowych składników. Ważne jest, aby być tego świadomym również podczas stosowania diety bezglutenowej.

Dlaczego powinienem spróbować diety bezglutenowej?

Jeśli masz problemy z trawieniem (skurcze, wzdęcia, gazy, biegunka), problemy z układem odpornościowym (częste zaparcia, biegunki, stany zapalne) lub problemy z utratą wagi, przejście na dietę bezglutenową na pewien czas może być korzystne, szczególnie jeśli zrobimy to dobrze. Zacznij od wyeliminowania z diety pokarmów zawierających gluten i zamiast tego stosuj dietę bogatą w zdrowe tłuszcze, chude mięso, owoce i dużo warzyw. Zamiast makaronów używaj ziaren, takich jak komosa ryżowa lub brązowy ryż i całkowicie wyeliminuj pieczywo. Po miesiącu możesz spróbować zjeść niewielką ilość glutenu i zobaczyć, jak się czujesz po kilku godzinach i ponownie po kilku dniach. Czy objawy wróciły, czy wróciły w bardziej uciążliwej postaci? Jeśli tak, możesz mieć nadwrażliwość na gluten lub pszenicę.

Co to znaczy być bezglutenowym?

Dieta bezglutenowa nie obejmuje: pszenicy, jęczmienia, żyta ani niektórych rodzajów owsa. Pszenica i gluten znajdują się zwykle w produktach takich jak chleb, krakersy, makarony i przetworzona żywność, ale mogą być również zawarte w napojach alkoholowych (takich jak piwo), słodyczach, płatkach zbożowych, ciastkach, wafle, imitacje mięsa i owoców morza, hot dogi i sosy. Podczas korzystania z diety bezglutenowej ważniejsze niż kiedykolwiek jest uważne czytanie etykiet.

Co możesz jeść na diecie bezglutenowej?

Wszystko, co nie zawiera pszenicy ani glutenu (obecnie zwykle zaznaczone na opakowaniu) jest świetne. Jednak nigdy nie jest dobrym pomysłem po prostu zamiana czegoś z etykietą bezglutenową na coś, co zwykle zawiera gluten - nadal oznacza to, że produkt jest przetworzony, co nie jest najlepszym wyborem w dowolnej diecie. Na przykład najpopularniejszymi produktami bezglutenowymi sprzedawanymi są: krakersy, makaron, chleb, płatki zbożowe, ciastka i pizza. Chociaż te produkty są czasami pyszne, nie są one produktami, z których powinna składać się Twoja dieta.

Jak przygotować szparagi z parmezanem i płatkami migdałów? 

Ten przepis jest bardzo prosty, na jego przygotowanie nie poświęcisz więcej niż kilka minut! 

Składniki

  • 2 łyżki masła

  • 250 g szparagów oczyszczonych 

  • ⅓ szklanki migdałów w plasterkach

  • ⅓ szklanki parmezanu w płatkach.

undefined

Jak przygotować szparagi z parmezanem i płatkami migdałów? 

Rozpuść masło na dużej patelni, zrób to na średnim ogniu, poczekaj, aż całkowicie się rozpuści i lekko zarumieni. Dodaj szparagi i duś, mieszając przez około 3 minuty. Zestaw z ognia. Wymieszaj z migdałami i parmezanem, smaż dalej, aż ser się lekko zarumieni, czyli około 3 do 5 minut. Gotowe! 

Z czym możesz podawać tak przygotowane szparagi? Doskonale smakują np. z szynką parmeńską. 

Szparagi z sezamem

Chcesz spróbować przygotować szparagi nieco inaczej? Szparagi z sezamem to świetny wybór!

Składniki

  • 250 g szparagów oczyszczonych 

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 2 łyżki czarnego sezamu

  • sól do smaku.

Napełnij duży rondel wodą, zagotuj, do gotującej się wody dodaj szparagi. Gotuj szparagi, aż będą miękkie, czyli około 5 minut. Odcedź, a następnie opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj szparagi i sezam, praż razem przez 2 - 3 minuty. Na koniec dopraw solą do smaku.

Bizoń MichalinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

tatar Magdy Gessler

Przepisy

Jak Magda Gessler robi tatara?

Czytaj więcej >
Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Przepisy

Ciasto Kopciuszek według siostry Anastazji

Czytaj więcej >
jajo sadzone

Przepisy

Jak zrobić sadzone jajka bez oleju?

Czytaj więcej >
surówka z kalarepy

Przepisy

Witaminowa bomba - najlepsza surówka z kalarepy

Czytaj więcej >
śledzie

Przepisy

Jak zrobić marynowane śledzie bez octu?

Czytaj więcej >
Marchewka z groszkiem

Przepisy

Tradycyjna marchewka z groszkiem krok po kroku

Czytaj więcej >