Szybka grochówka na wywarze z golonki. Nic się nie zmarnuje
W kuchni doskonałego kucharza nic się nie marnuje. Warto znaleźć zastosowanie dla rozmaitych, pozornie bezużytecznych produktów. Czy wiesz, że na wodzie z gotowania golonki możesz przygotować wyśmienitą grochówkę? Zrobisz ją szybciej i łatwiej, niż myślisz.
Woda po gotowaniu golonki jest esencjonalna i pełna mięsnego smaku. Aż szkoda byłoby ją wylewać. Oczywiście wcześniej możesz zebrać z jej powierzchni nadmiar tłuszczu. Potem dodaj do wywaru kilka składników i ugotuj grochówkę na obiad. Zachwycisz się tym patentem.
Przepis na pomysłową grochówkę na wodzie z gotowania golonki
Składniki:
-
1,5 l wywaru z gotowania golonki
-
1 szklanka łuskanego grochu w połówkach
-
1 średnia marchewka
-
3 duże ziemniaki
-
2 ząbki czosnku
-
2 liście laurowe
-
4-5 ziaren ziela angielskiego
-
sól i pieprz do smaku
-
1 łyżka suszonego majeranku
Jak ugotować pyszną grochówkę na wywarze z golonki?
Wywar z gotowania golonki odtłuść, przelej do garnka . Dolej do niego ok. 1 litr gorącej, przegotowanej wody . Całość doprowadź do wrzenia .
Groch opłucz na sicie . Warzywa do grochówki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz z łupin, przeciśnij przez praskę i utrzyj z majerankiem i 1 łyżeczką soli na pastę .
Groch, ziemniaki i marchewkę wrzuć do garnka z bulgoczącym wywarem na grochówkę . Gotuj, aż wszystkie składniki staną się miękkie . Na koniec do zupy dodaj majerankowo-czosnkową pastę . Całość wymieszaj, przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem .
Grochówka po mirowsku to nie lada gratka dla każdego miłośnika dobrego jedzenia . Wyśmienitą golonkę przygotujesz wedle tego przepisu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ukochana przekąska Polaków wraca do Biedronki. Podobną zrobisz w pół godziny
-
Jak przechowywać kapustę kiszoną? Nie będzie zbyt kwaśna, ani nie spleśnieje
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama