Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie desery z lodówki – 3 przepisy
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 12.12.2022 20:00

Szybkie desery z lodówki – 3 przepisy

85b4c7aeffe6cefc21478a8b24dcf15b
Materiały promocyjne

Desery z lodówki to świetna alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Latem wykorzystać można do nich sezonowe owoce, m.in. truskawki, maliny czy borówki. Zimą z kolei świetną bazą do deserów będzie czekolada lub mrożone owoce. Jak przygotować pyszne i szybkie przysmaki z lodówki? Podpowiadamy! 

Jaka lodówka do domowych deserów?

Nie zawsze dysponujemy wystarczającą ilością czasu, aby upiec ciasto. W takiej sytuacji doskonałym rozwiązaniem będą desery bez pieczenia. Ich przygotowanie trwa krótko, czasem nawet nie więcej niż 5 minut, a jedynie czego do tego potrzebujemy, to lodówka. Tutaj sprawdzi się praktycznie każdy domowy sprzęt, jednak szczególnie warte uwagi są lodówki do zabudowy no frost. To innowacyjna funkcja, która szczególnie przypadnie do gustu fanom chłodnych słodkości. TwinTechNo Frost utrzymuje optymalną wilgotność powietrza (zwykle na poziomie 65-90 proc.) oraz odpowiednią temperaturę. Dzięki temu desery i inne umieszczone w lodówce produkty dłużej zachowują pełną zawartość wody, wartości odżywcze i witaminy. Nie stają się ani suche, ani wodniste oraz nie tracą smaku. Od czego warto rozpocząć swoją przygodę z domowymi deserami z lodówki? Poniżej przedstawiamy 3 proste przepisy na szybkie smakołyki. 

Tiramisu w pucharkach

Tiramisu to klasyka kuchni włoskiej. Wiele osób rezygnuje z przygotowania tego deseru w domu w obawie o czasochłonność. Nic bardziej mylnego. Tiramisu to bardzo prosty i szybki deser. Lekkie jak chmurko ciasto złamie niejedno serce. Jak je przygotować?

Składniki: 

  • opakowanie podłużnych biszkoptów;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 100 ml parzonej kawy espresso;
  • 2 jajka;
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru;
  • 3 płaskie łyżki kakao.

Tiramisu przygotować można zarówno w wersji z alkoholem, jak i bez. W pierwszym przypadku potrzebujemy około 30 ml likieru Amaretto, ewentualnie 30 ml wina Marsala lub jakiegokolwiek innego alkoholu.

Sposób przygotowania: 

Pierwszym krokiem jest zaparzenie kawy, do której po przestudzeniu, w wersji alkoholowej, należy dolać wybrany trunek. Posiadacze ekspresów do kawy, wykorzystać mogą do tego podwójne espresso. Innym rozwiązaniem jest zaparzenie kawy w specjalnym zaparzaczu czy kawiarce. Warto jednak pamiętać, że kawa do tiramisu musi byc pozbawiona fusów. Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Jako pierwsze, należy oddzielić żółtka od białek. Białka pozostawiamy na chwile z boku, do żółtek dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Dobrą metodą jest umieszczenie żółtek i cukru w metalowej miseczce, która delikatne zamoczona zostanie w garnku wypełnionym wrzątkiem. Dzięki ubijaniu na parze, masa będzie bardziej jednolita i puszysta. Po chwili mieszania, do żółtek można dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Pozostałe białko z jednego jajka ubijamy na sztywną pianę i po chwili dodajemy do uzyskanej z żółtka i mascarpone masy. Tak przygotowany krem można nakładać już do pucharków. 

Metoda jest prosta, na samo dno pucharków układamy namoczone w kawie biszkopty. Na nich ląduje warstwa kremu, która przykryta powinna zostać odrobiną kakao. Schemat ten powtarza się kilka razy. Na samej górze pucharków powinien znaleźć się krem z kakao. Tak przygotowane tiramisu należy umieścić w lodówce na 3-4 godziny. Po tym czasie jest gotowe do spożycia. 

Pudding z chia

Kolejną propozycją na deser z lodówki jest pudding chia. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej, np. wieczorem. Przez noc pudding stanie się gęsty i rano będzie pyszną propozycją na słodkie śniadanie.

Składniki: 

  • 3 łyżki nasion chia;
  • 250 ml mleczka kokosowego;
  • 2 łyżki cukru (opcjonalnie);
  • dowolne owoce, np. mango, maliny, borówki, truskawki. 

Sposób przygotowania: 

Nasiona chia należy zalać mlekiem kokosowym i w razie potrzeby dosłodzić. Całość trzeba dobrze wymieszać, ponieważ mleko kokosowe ma tendencję do grudkowania. Po wymieszaniu, deser należy przelać do pucharków i wsadzić na kilka godzin do lodówki. Rano pudding można zjeść samodzielnie lub z dodatkiem owoców. Do chia świetnie sprawdzają się zwłaszcza musy owocowe, np. z malin.

Mus czekoladowy

Ostatnia propozycja to gratka dla czekoladoholików. Mus czekoladowy doskonale sprawdzi się solo, jednak przepis wykorzystać można także do innych deserów. Mus może być dobrym dodatkiem m.in. do tortów i ciast. 

Składniki: 

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30-36 proc.;
  • 250 g serka mascarpone; 
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady; 
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania: 

Pierwszym krokiem jest dokładne ubicie śmietanki. Można zrobić to za pomocą miksera lub ręcznego ubijaka. Przed ubijaniem dobrze jest umieścić śmietankę na kilka minut w zamrażalce. Kolejnym krokiem jest roztopienie czekolady. W tym celu należy umieścić ją w małym rondelku i na średniej lub mocy palnika gotować aż do całkowitego rozpuszczenia. Po lekkim ostudzeniu czekolady można wymieszać ją z serkiem mascarpone, a następnie dodać do masy ubitą wcześniej śmietankę. W razie potrzeby całość można dosłodzić odrobiną cukru. Tak przygotowaną masę należy przełożyć do pucharków, a następnie umieścić w lodówce. Po kilku godzinach deser jest gotowy do spożycia. Przed podaniem można przyozdobić go odrobiną owoców i listkiem mięty. 

 

Artykuł sponsorowany

Tagi: