Smakosze.pl Przepisy Ta pieczona kaszanka jest tak dobra, że mogę jeść ją codziennie
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka

Ta pieczona kaszanka jest tak dobra, że mogę jeść ją codziennie

14 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Kaszanka może smakować jeszcze lepiej. Wystarczy upiec ją zamiast tylko smażyć. Warto też urozmaicić danie kilkoma dodatkami i obiad gotowy. Potrawa z całą pewnością zachwyci całą twoją rodzinę i oprócz dokładki poproszą również o przepis. Jest on banalnie prosty, a przygotowanie nie trwa zbyt wiele.

Doskonała propozycja na obiad

Kaszanka to nie tylko świetna propozycja na grilla, ale też na pełny obiad . Dzięki niej niskim kosztem przygotujesz danie , którym do syta naje się cała rodzina. Wszystko dlatego, że kaszance towarzyszyć będą dodatki. Poznasz je w dalszej części artykułu.

Istotne jest także samo przygotowanie. Zazwyczaj podsmażamy lub grillujemy kaszankę. Tym razem trafi do pieca. Z tym przepisem kaszankę upieczesz w łatwy i szybki sposób. Nie zastanawiaj się dłużej, przygotuj ją na obiad nawet dzisiaj, a domownicy okrzykną się najlepszą kucharką. Dla tego tytułu warto poświecić chwilę.

smażenie cebuli.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka

Ten kalafior jest lepszy od mięsa. Sekretem jest 1 składnik panierki

Nie może zabraknąć tych dodatków

Ta pieczona kaszanka smakuje wybornie tylko ze składnikami umieszczonymi na liście poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynajmy, bo ten przepis musisz poznać od razu.

Składniki:

  • 5 kaszanek
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki jabłka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Przepis na pieczoną kaszankę

Obrane cebule posiekaj w cienkie piórka. Na patelni rozpuść masło. Dołóż cebulę i przypraw ja majerankiem, pieprzem oraz solą. Następnie zeszklij ją na patelni. Zdejmij. Jabłka pokrój w łupki i podsmaż je na tłuszczu po cebuli.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozłóż usmażoną cebulę. Ułóż na niej kaszankę i obłóż ją jabłkami. Kaszankę z dodatkami piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 30-35 minut. Po tym czasie kaszanka jest gotowa, ma chrupiącą skórkę i aromat jabłek Wystarczy podać ją na obiad i zachwycać się jej smakiem. Sprawdź przepis na niezwykłą przekąskę z jabłka i mleka oraz dowiedz się, jak zrobić omlet z kapusty .

kaszanka z dodatkami.jpg
Fot. YouTube/Kuchnia Marzeny i Jarka
Weź jajka, kapustę i kilka dodatków a wyjdzie ci taki omlet, że w życiu takiego nie jadłaś
Już nie używam cukru. Bakaliowy baton energetyczny zmienił mi życie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy