Smakosze.pl Przepisy Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż krupnik. Przepis mam od babci, po prostu rewelacja
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Ta zupa jest 100 razy lepsza, niż krupnik. Przepis mam od babci, po prostu rewelacja

15 października 2024

Jeśli lubisz krupnik, to również ta zupa będzie Ci smakować. Danie należy do tych nieco zapomnianych potraw, ale jest warte przypomnienia. Zupa grysikowa syci, smakuje i gotuje się ją raz-dwa. Na jesień ta zupa jest po prostu idealna.

Zupa grysikowa, czyli smak z dawnych lat

Zupa grysikowa jest przyrządzana na bazie kaszy manny, mięsa i warzyw. Przypomina nieco smakiem krupnik i jest prosta w przygotowaniu . To lekkostrawna potrawa, którą bez obaw mogą jeść osoby, które dbają o linię.  Przepis na tę smaczną i sycącą zupę pochodzi z notatnika babci.

Sprawdzona receptura jest warta polecenia. Na jesienny obiad będzie jak znalazł . Przepis możesz też zobaczyć na kanale YouTube Smakowite Dania. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

zupa grysikowa
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Znalazł ogromnego grzyba na Podhalu. Gigant ważył ponad 1,5 kg, w sieci zawrzało

Jak ugotować zupę grysikową?

Składniki:

  • kość na zupę, żeberko, udko z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • ¾ szklanki kaszy manny
  • sól
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy zacznij od pokrojenia marchewki w plasterki, a pietruszkę i seler na mniejsze kawałki. Ziemniaki pokrój w niedużą kostkę, a na suchej patelni podpiecz cebulę. Do dużego garnka przełóż kość na zupę, żeberko lub udko.

Dołóż pokrojoną włoszczyznę, ziemniaki, podpieczoną cebulę. Wlej 2 litry wody i zagotuj. Wywar dopraw solą i czarnym pieprzem. Zupę gotuj, aż warzywa będą miękkie. Teraz wsyp kaszę mannę, wymieszaj i gotuj jeszcze 4 minuty.

Zupa grysikowa lepsza od krupniku

Gotową zupę posyp natką pietruszki i podawaj. Wychodzi bardzo smaczna i pożywna. Świetnie też rozgrzewa w chłodne dni . Ta nieco zapomniana zupa będzie w sam raz na jesienny obiad. Z kilku składników przygotujesz szybko sycące danie.

Dlatego wypróbuj przepis babci na zupę grysikową. Sprawdzona receptura daje pyszny efekt na talerzu . Taka zupa będzie smakować nawet niejadkom. Lekkostrawna i pożywna będzie idealna dla osób, które są na diecie. Pisaliśmy o tym, przez jaki błąd pleśnieją suszone grzyby. Polecaliśmy patent na rozłupanie orzechów bez użycia dziadka do orzechów.

zupa grysikowa
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Żadne surowe jajko. Domowy majonez zrobisz zupełnie inaczej, zawsze się udaje
Zagotuj mleko i dodaj paprykę w proszku. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy