Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne surowe jajko. Domowy majonez zrobisz zupełnie inaczej, zawsze się udaje
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 15.10.2024 09:55

Żadne surowe jajko. Domowy majonez zrobisz zupełnie inaczej, zawsze się udaje

domowy majonez
Fot. Facebook/Cenne Smaki: Najlepsze Przepisy Babci

Domowy majonez jest niezastąpiony. Z nim sałatka jarzynowa smakuje, że palce lizać. Teraz taki majonez zrobisz bez surowego jajka. Sposób może zaskoczyć, ale efekt jest pyszny i wart wypróbowania. 

Domowy majonez bez surowego jajka

Majonez jest nieodłącznym dodatkiem do jajek na twardo, sałatek jarzynowych i surówek. Pasuje też do mięs, ryb i rozmaitych sosów. W każdym sklepie znajdziemy szeroki wybór majonezów. Jednak jednego produktu w sklepie nie kupimy. To domowy majonez, którego smak jest wyjątkowy i dużo lepszy od kupnych majonezów.

 W takim swojskim produkcie nie ma konserwantów i wiemy, co jemy. Dlatego warto przyrządzić domowy majonez we własnej kuchni. Nie zrobimy go jednak z surowego jajka, ale z jajka na twardo. Sposób przygotowania jest inny niż zazwyczaj, ale gwarantuje znakomity smak. Poniżej prezentujemy przepis na domowy majonez z jajek na twardo. 

jajka
Fot. Canva/vinicef
Zagotuj mleko i dodaj paprykę w proszku. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi

Jak zrobić domowy majonez z jajek na twardo?

Składniki:

  • 2 jajka na twardo
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie domowego majonezu zaczniemy od ugotowania jajek na twardo, obrania ich i pokrojenia na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w wysokim pojemniku, dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i ewentualnie ocet jabłkowy. 

Wlewamy olej i blenderem ręcznym miksujemy składniki na gładką i kremową masę. Blendujemy do momentu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Na końcu możemy jeszcze doprawić majonez solą i pieprzem. 

Jak przechowywać domowy majonez?

Domowy majonez jest bardzo smaczny i doskonale pasuje do sałatek, sosów, czy dań mięsnych oraz rybnych. Wzbogaci smak potraw i sprawi, że zjemy je z apetytem. Domowy majonez należy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Może tam spędzić 3-4 dni.

Domowy majonez bez surowych jajek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Bez konserwantów i sztucznych dodatków przyda się w kuchni każdego smakosza. Dlatego warto wypróbować ten przepis. Pisaliśmy o najnowszych promocjach w Biedronce. Radziliśmy, jak skutecznie pozbyć się pająków z domu. 

majonez
Fot. Canva/tashka2000

Źródło: Facebook/Cenne Smaki: Najlepsze Przepisy Babci

Tagi: Sos Jajka Przepis