Żadne surowe jajko. Domowy majonez zrobisz zupełnie inaczej, zawsze się udaje
Domowy majonez jest niezastąpiony. Z nim sałatka jarzynowa smakuje, że palce lizać. Teraz taki majonez zrobisz bez surowego jajka. Sposób może zaskoczyć, ale efekt jest pyszny i wart wypróbowania.
Domowy majonez bez surowego jajka
Majonez jest nieodłącznym dodatkiem do jajek na twardo, sałatek jarzynowych i surówek. Pasuje też do mięs, ryb i rozmaitych sosów. W każdym sklepie znajdziemy szeroki wybór majonezów. Jednak jednego produktu w sklepie nie kupimy. To domowy majonez, którego smak jest wyjątkowy i dużo lepszy od kupnych majonezów.
W takim swojskim produkcie nie ma konserwantów i wiemy, co jemy. Dlatego warto przyrządzić domowy majonez we własnej kuchni. Nie zrobimy go jednak z surowego jajka, ale z jajka na twardo. Sposób przygotowania jest inny niż zazwyczaj, ale gwarantuje znakomity smak. Poniżej prezentujemy przepis na domowy majonez z jajek na twardo.
Zagotuj mleko i dodaj paprykę w proszku. W głowie się nie mieści, co z tego wychodziJak zrobić domowy majonez z jajek na twardo?
Składniki:
- 2 jajka na twardo
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- opcjonalnie 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie domowego majonezu zaczniemy od ugotowania jajek na twardo, obrania ich i pokrojenia na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w wysokim pojemniku, dodajemy musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i ewentualnie ocet jabłkowy.
Wlewamy olej i blenderem ręcznym miksujemy składniki na gładką i kremową masę. Blendujemy do momentu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Na końcu możemy jeszcze doprawić majonez solą i pieprzem.
Jak przechowywać domowy majonez?
Domowy majonez jest bardzo smaczny i doskonale pasuje do sałatek, sosów, czy dań mięsnych oraz rybnych. Wzbogaci smak potraw i sprawi, że zjemy je z apetytem. Domowy majonez należy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Może tam spędzić 3-4 dni.
Domowy majonez bez surowych jajek jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Bez konserwantów i sztucznych dodatków przyda się w kuchni każdego smakosza. Dlatego warto wypróbować ten przepis. Pisaliśmy o najnowszych promocjach w Biedronce. Radziliśmy, jak skutecznie pozbyć się pająków z domu.
Źródło: Facebook/Cenne Smaki: Najlepsze Przepisy Babci