Smakosze.pl Przepisy Takie faszerowane jajka podam na Wielkanoc. Nikt mi nie uwierzy, z czego są „kapelusze"
Fot. YouTube/MogoMaja

Takie faszerowane jajka podam na Wielkanoc. Nikt mi nie uwierzy, z czego są „kapelusze"

24 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Na twoim świątecznym stole nie może zabraknąć tych jajek faszerowanych. Z tego przepisu zrobisz danie, które zachwyci twoją rodzinę nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Te jajka faszerowane robi się szybko i bardzo łatwo, o czym przekonasz się za chwilę. Zaskoczy cię, z czego robione są kapelusze.

Najlepsze jajka na Wielkanoc

Jajka faszerowane to danie, które musi znaleźć się na Wielkanocnym stole. Jest to bardzo łatwy i niewymagający w przygotowaniu przysmak. Smak zachwyci każdego smakosza. A koneserów dobrego stylu zachwyci niestandardowy sposób podania tych jajek.

Przez cały proces przygotowań przeprowadzi cię przepis. Znajdziesz go poniżej. Jest jasny i klarowany, więc na pewno sobie poradzisz. Sprawdź, jaki składniki będą ci potrzebne i zaczynamy.

jajeczka.jpg
Fot. Canva/PerfectLazybones
Dorzuć do masy ten produkt, a pasztet nie pokruszy się podczas krojenia. Ten patent zawsze działa

Nie tylko jajka

Do przygotowania tych faszerowanych jajek nie będziesz potrzebowała zbyt wielu składników. Nie zapomnij tylko sprawdzić świeżość jajek. Wszystkie potrzebne produkty, znajdziesz na liście poniżej. Podobny przepis znajduje się na kanale MogoMaja , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 9 jajek
  • 18 pieczarek konserwowych
  • 9 ogórków konserwowych
  • 125 g majonezu
  • 100 g śmietany 18%
  • 20 g mielonej papryki słodkiej
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na faszerowane jajka

Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ogórki oraz pieczarki pokrój w małą kostkę. Oba składniki przełóż do miski. Dodaj majonez oraz śmietanę. Składniki przypraw pieprzem oraz solą, a następnie wszystkie składniki wymieszaj ze sobą na jednolity i gęsty sos.

Przełóż go na półmisek, na którym podasz później jajka. Sos rozłóż równomiernie. Jajka przekrój w ⅔ ich wysokości.

Te wyższe ustaw żółtkiem do dołu. Drugą część obtocz w mielonej papryce i ułóż ją, na tej części ustawionej w gęstym sosie. Całość przyozdób listkami natki pietruszki i gotowe. Podaj tej jajka faszerowane na Wielkanoc i zachwyć gości.

krojenie jajek.jpg
Fot. YouTube/MogoMaja
Wielkanocny koszyczek ma dłuższą historię, niż mogłoby się wydawać. Nie uwierzysz, co kiedyś noszono do święcenia
W Wielki Piątek podam na obiad te kotlety. Są szybkie, tanie i nie ma w nich grama mięsa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy