Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W Wielki Piątek podam na obiad te kotlety. Są szybkie, tanie i nie ma w nich grama mięsa
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 24.03.2024 13:40

W Wielki Piątek podam na obiad te kotlety. Są szybkie, tanie i nie ma w nich grama mięsa

kotlet ziemniaczany
Fot. Canva/oksanahufrych

Te kotlety muszą znaleźć się Wielki Piątek na twoim stół. Dzięki nim zachowasz tradycję i post. Zrobisz je błyskawicznie, a co najważniejsze nie zawierają ani grama mięsa. Podaj je w piątek, a twoi domowi smakosze będą zadowoleni i najedzeni. 

Kotlety idealne na piątek

Jak już wiesz, te kotlety sprawdzą się idealnie w Wielki Piątek, bo nie są zrobione z mięsa. Są tak smaczne, że nawet najbardziej zdeklarowani mięsożercy będą zadowoleni. Zrób je w ten dzień na obiad, a nikt nawet nie wspomni i nie będzie narzekał, że brakuje mu mięsa.

Te kotlety nadadzą się na postny piątek, ponieważ mięso zostało zastąpione ziemniakami. Z tym składnikiem smakują równie dobrze i na pewno podpasują każdemu smakoszowi. 

 

ziemniaki 2.jpg
Fot. Canva/grapix
Makłowicz zrobił paschę z rodzinnego przepisu. Jest tak prosta, że przygotuję ją na Wielkanoc Lepsza od truskawki i prosta w uprawie. Posadź ją w ogrodzie

Nie tylko ziemniaki

Te kotlety są z robione głównie z ziemniaków, ale nie jest to jedyny składnik, jaki musi się znaleźć w ich składzie. Postaraj się, aby ziemniaki były mączne. Wtedy placki nie będą suche tylko odpowiednio wilgotne i chrupiące. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 20 g masła
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 20 g mąki pszennej
  • 40 g bułki tartej
  • koperek
  • pieprz
  • sól

Przepis na ziemnacziane kotlety

Ziemniaki obierz, umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. W czasie gotowania ziemniaków przygotuj pozostałe składniki. Cebulę obierz i drobno posiekaj w kostkę. Zeszklij ją na maśle i dodaj do miski. 

Wsyp do niej mąkę, bułkę tartą, posiekany koperek, pieprz, sól i wbij jajko. Do tych składników dodaj rozbite na jednolitą masę ziemniaki. Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. 

Uformuj z niej kotlety. Zrób to dokładnie tak samo, jak kotlety mielone. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na nim kotlety i smaż do momentu zarumienienia na brązowy kolej. Gotowe kotlety podawaj na obiad, rodzina będzie zachwycona. Sprawdź przepis Lewandowskiej na mazurka oraz poznaj przepis na idealną łopatkę wieprzową

patelnia i olej.jpg
Fot. Canva/pixelshot