Tarta z serem i pomidorami
Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Powstaje najczęściej z ciasta kruchego lub francuskiego i wypełniona jest nadzieniem, które może być zarówno słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (takie jak w naszej tarcie z serem i pomidorami.) Mimo, że w wyborze nadzienia mamy pełną dowolność, tarta to jedno z tych dań, które natychmiast rozpoznajemy dzięki charakterystycznemu wyglądowi potrawy.
Tarta z serem i pomidorami - przepis
Spód z kruchego ciasta wytrawnego - składniki:
250 g mąki pszennej150 g zimnego masła1 łyżeczka soli1 jajko.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne masło i mieszamy łyżką lub widelcem do momentu, aż ciasto będzie miało konsystencję mokrego piasku.
Wtedy dodajemy żółtko, sól i szybko zagniatamy (ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany. Wałkujemy na grubość około 1 - 2 centymetra. Powstałe ciasto musi mieć większą średnicę od formy do tarty, której będziemy używać.
Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem. Przy pomocy wałka przenosimy na nią ciasto. Przyciskamy dłonią, eliminując wszystkie pęknięcia. Nożem odcinamy wystające brzegi. Ciasto nakłuwamy przy pomocy widelca, aby umożliwić swobodne wydostawanie się pary wodnej i wsadzamy na 30 minut do zamrażarki. a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut z termoobiegiem. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Składniki na nadzienie:
1 kg pomidorów100 gramów sera feta130 gramów żółtego sera, na przykład cheddar2 jajka150 gramów śmietanki kremowej 30%2 łyżeczki suszonego oregano1-2 ząbki czosnkulistki bazylii do dekoracji
Czosnek kroimy lub przeciskamy przez praskę i smażymy na maśle.
Pomidory parzymy we wrzącej wodzie, wyjmujemy, obieramy ze skórek i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne, pozostawiając sam miąższ. Odsączamy z reszty soku przy pomocy ręcznika papierowego.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Do większej miski dodajemy jajka i śmietankę kremówkę i śmietanę 18%. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano. Mieszamy przy pomocy trzepaczki na gładką, jednolitą masę.
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, ser feta kroimy w kostkę. Oba sery oraz podsmażony czosnek dodajemy do miski z powstałą masą. Mieszamy.
Na upieczony spód wykładamy przygotowane pomidory i przykrywamy masą z jajek i sera.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż masa serowa się zetnie. Kilka minut przed wyjęciem z piekarnika dodajemy na wierzch listki bazylii.
Pomidory z puszki?
Czy do tarty zamiast zwykłych pomidorów można użyć tych z puszki? Tak, ale pod warunkiem odsączenia ich z soku pomidorowego. Najpierw przelewamy pomidory przez sitko, a następnie wykładamy na ręczniki papierowe, aby trochę się osuszyły.
Włoska tarta na cieście francuskim z mozzarellą i pomidorami
Jeśli chcecie nieco urozmaicić ten przepis, zamiast ciasta kruchego możecie użyć ciasta francuskiego, a ser feta zastąpić mozzarellą. Tarta ta jest nieco delikatniejsza i lżejsza, doskonale nada się jako przystawka.
Składniki:
3 pomidory
2 opakowania sera mozzarella
ciasto francuskie
250 mililitrów śmietanki kremówki 36%
3 jajka
sól, pieprz do smaku
świeża bazylia
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj widelcem. Podpiecz spód przez około 10 minut.
Przy pomocy rózgi wymieszaj śmietanę z jajkami, dopraw pieprzem.
Pokrój mozzarellę w plastry. Pomidory sparz we wrzącej wodzie, obierz ze skórek i pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, pozostawiając sam miąższ. Odsącz z reszty soku przy pomocy ręcznika papierowego.
Cząstki pomidora ułóż na podpieczonym spodzie, na to ułóż plastry mozzarelli, a całość zalej przygotowaną śmietaną.
Wypełnioną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piecz około 45 minut. Kilka minut przed wyjęciem z piekarnika połóż na wierzch listki bazylii. Smacznego!