Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na kolację zrobiłam wiosenną sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją też na Wielkanoc
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.03.2025 08:00

Na kolację zrobiłam wiosenną sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją też na Wielkanoc

sałatka na Wielkanoc
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem

Niedawno znalazłam przepis na prostą, wiosenną sałatkę i postanowiłam go wypróbować. Zrobienie jej na kolację zajęło mi dosłownie kilkanaście minut. Była tak smaczna, że mąż i dzieci poprosili, bym podała ją również na Wielkanoc.

Ta sałatka będzie hitem na świątecznym stole

Podczas wielkanocnej kolacji na naszych stołach goszczą najczęściej jajka faszerowane, domowe, pieczone mięsa na zimno, a także sałatki. Najczęściej jest to kultowa już jarzynowa. W tym roku jednak postanowiłam, że zrezygnuję z niej na rzecz wiosennego przysmaku.

Sałatkę, którą podam na Wielkanoc zrobiłam niedawno na kolację i to był strzał w 10. Szybka, pożywna, kolorowa, z wyśmienitym sosem podbiła serca całej rodziny. To danie z pewnością będzie częściej pojawiać się w naszym menu. Wiosenna sałatka nie ma sobie równych.

sałatka.jpg
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem
Wrzuć do gotującego się kalafiora. Wyjdzie śnieżnobiały i pachnący

Przepis na szybką sałatkę na Wielkanoc

Ta sałatka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, smaczna i sycąca. Moim zdaniem jest lepsza nawet, niż jarzynowa i z pewnością przygotuję ją na nadchodzące święta. Zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Karol gotuje na YouTube.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 6 ogórków konserwowych
  • 180 g kukurydzy z puszki
  • biała część pora
  • 200 g sera żółtego, np. Gouda
  • 200 g drobiowej szynki konserwowej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić wiosenną sałatkę?

Jajka ugotuj na twardo. Kukurydzę odsącz z zalewy. Posiekaj por i przelej go wrzątkiem, by złagodzić jego smak. Pokrój w kostkę szynkę, ogórki. Ser zetrzyj na tarce. Ugotowane jajka również pokrój i wszystkie składniki przełóż do większej miski. Wymieszaj.

sałatka.jpg
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem

Przygotuj sos: w małej misce wymieszaj dokładnie majonez, jogurt i musztardę. Dodaj do przygotowanych warzyw i połącz. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Na święta udekoruj ją jajkiem ugotowanym na twardo i natką pietruszki. 

Na Wielkanoc polecam również ciasto drożdżowe przepisu babci, a także sałatkę-grzybki. Rodzina będzie prosić o przepis i dokładkę.

sałatka.jpg
Fot. YouTube/Gotuj z Karolem