Złap za pomidora i tłuczek do ziemniaków. Ten geniusz powinien dostać za to nagrodę

Anna Zyśk to popularna blogerka kulinarna, która zachwyca swoimi autorskimi przepisami, a do tego poradami kulinarnymi. Jej przepisy są szybkie, proste, a przede wszystkim są gwarancją niesamowitego smaku przygotowanego dania. Tym razem mamy Wam do zaproponowania pomysł na pyszną przystawkę od Ani.
Co warto przygotować na przystawkę?
Przystawka to bardzo ważne danie, które ma przygotować gości na główne potrawy. Dlatego warto przyrządzić coś, co już na początku spotkania wprawi naszych gości w osłupienie, np. podczas rodzinnego obiadu. Niedawno pisaliśmy o fantastycznym przepisie na ślimaczki z ciasta francuskiego z nadzieniem zrobionym z serka śmietankowego z ziołami, sera żółtego i szczypiorku. Świetnie sprawdzi się także ich wersja z ketchupem, szynką i serem. Dla bardziej wymagających mamy jednak inną propozycję.

Ania Zyśk, która ma na swoim koncie wiele naprawdę wartościowych przepisów, dała wspaniały pomysł na przystawkę, która z pewnością pozytywnie zaskoczy wszystkich, którzy jej spróbują. Przedstawiamy Wam zatem przepis na tatara z pomidorów.
Wbij goździki w ziemniaki. Pozbędziesz się problemu z ogroduTatar z pomidorów od Anny zyśk
Ania Zyśk kolejny raz przedstawiła przepis, który finalnie zaskakuje prostotą, ale również niebagatelnością, a przede wszystkim smakiem. Do przygotowania tatara z pomidorów będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Tatar:
- 500 g pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 80 g ogórków kiszonych
- 60 g cebuli
- sól
- pieprz
- cukier
- rozmaryn
Sos:
- 20 g musztardy
- 50 g jogurtu
- 10 g oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
Pomysł na tatar bez mięsa
Tatar z pomidora to świetny pomysł na przystawkę, szczególnie jeśli na co dzień nie spożywamy mięsa. Przygotowanie takiej przekąski nie jest skomplikowane.
Krok 1. Pomidory delikatnie nacinamy, zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki.

Krok 2. Pomidory rozgniatamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.

Krok 3. Cebulę i ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę, natomiast rozmaryn i natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy pomidory, cebulę, ogórki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i rozmaryn. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.

Krok 4. Do blendera przekładamy jogurt, musztardę, oliwę, sok z cytryny, natkę pietruszki, a także dwa ząbki czosnku. Całość miksujemy na gładką masę.

Krok 5. Tak przygotowanego tatara wykładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy z pieczywem.

Sprawdź przepis na obiad z kapusty. Zobacz, jak pozbyć się mrówek z ogrodu.





































