Te kluski są dziś praktycznie zapomniane. Na szczęście teściowa ma dobrą pamięć i dała mi przepis
Kluski ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów. Jeden z nich niemal odszedł w zapomnienie i kiedy teściowa mi go pokazała, byłam zaskoczona. Po spróbowaniu wiedziałam, że muszę je samodzielnie przygotować.
Nietypowe kluski z Wielkopolski
Jeszcze do niedawna dziady nie kojarzyły mi się z jedzeniem. Sytuację zmieniło danie zaserwowane przez moją teściową. Znakomite kluski ziemniaczane, na które podała mi przepis, na stałe weszły do mojego kulinarnego repertuaru. Sama pomijam boczek, ale pokażę wam jak je zrobić w wersji „oryginalnej”.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g surowego boczku (można pominąć)
- 2 nieduże cebule
- 150 g mąki żytniej
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól w ilości smaku
Lista składników niezbędnych do zrobienia przysmaku od teściowej nie jest długa. Sprawdźcie instrukcję, dostępną w dalszej części artykułu, i spróbujcie już dziś. Wykonanie nie jest skomplikowane.
Jak zrobić dziady? Moja teściowa podała mi przepis
Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Będę je gotować do miękkości w osolonym wrzątku, a rozdrobnienie przyspieszy ten proces. W międzyczasie na patelni wytapiam surowy boczek, uprzednio pokrojony w kostkę. Gdy już się zrumieni, wrzucam posiekaną cebulę.
Smażę całość, aż warzywo zmięknie, w międzyczasie doprawiając słodką papryką i solą. Zestawiam z ognia. Gotowe ziemniaki odcedzam, ale nie do końca — na dnie garnka powinna pozostać mniej więcej szklanka wody.
Teraz wsypuję mąkę żytnią i tłuczkiem dokładnie ubijam zawartość garnka , aż uzyskam jednolitą masę. Powinna stać się gładka i szklista. Zwilżonymi dłońmi formuję z niej spore, okrągłe kluski — takie o wielkości zbliżonej do średnich pomidorów.
Dziady gotuję w osolonym wrzątku. Kluski wkładam do wody powoli. Najlepiej po umieszczeniu każdej sztuki poczekać, aż płyn ponownie zawrze. Specjał będzie gotowy, gdy samodzielnie wypłynie na powierzchnię. Wtedy przenoszę go na talerze, używając łyżki cedzakowej.
Jak podawać dziady?
Wielkopolski przysmak teściowa serwowała z podsmażonym boczkiem i cebulką. W wersji wegańskiej zamiast boczku używam roślinnego produktu. Podsmażam go na oleju rzepakowym wraz z cebulką.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na smakowite kluski. Sprawdźcie koniecznie jak przygotować sycące cepeliny z mięsem . Być może skuszą was też aromatyczne kopytka z dynią — jesienią trzeba ich spróbować.