Smakosze.pl Przepisy Te kulki robię dosłownie chwilę i to z 2 składników. Wyglądają i smakują jak z renomowanej cukierni
fot. youtube.com/szybkieiproste

Te kulki robię dosłownie chwilę i to z 2 składników. Wyglądają i smakują jak z renomowanej cukierni

15 kwietnia 2024

Trudno o prostszy przepis na deser niż te kuleczki z dwóch składników. Nie trzeba ich nawet piec. Wystarczy, że spędzą chwilę w lodówce i są gotowe do jedzenia. W cukierni takich nie dostaniesz.

Deserowe kuleczki

Pod względem składników przepis ten przypomina recepturę na czekoladę w uproszczonej wersji. Świetnie sprawdzi się jako szybka w przygotowaniu przekąska , kiedy nie ma w domu nic, czym można poczęstować nieoczekiwanych gości.

Jego atutem jest też fakt, że oba składniki – mleko z puszki i suche kakao – to produkty o bardzo dużej trwałości. W związku z tym łatwo je mieć w swojej kuchni . Oprócz tych dwóch składników naszych kuleczek mamy już tylko elementy dekoracji – np. różnego rodzaju posypki.

masa na deser bez pieczenia
fot. youtube.com/szybkieiproste
Makłowicz skrytykował kulinarne zwyczaje Polaków. Padły mocne słowa. „Jesteśmy leniwi"

Kakaowa przekąska

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Szybkie i proste na youtube. Autorzy przygotowują tam dwie wersje kulek: obtoczone w kakao i w kolorowej posypce. Możemy jednak sięgnąć po jeszcze więcej możliwości. Należą do nich wiórki kokosowe czy posiekane orzechy .

Składniki

  • 150 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 70 g kakao
  • Do dekoracji: kakao do obtoczenia, wiórki kokosowe, posypka cukrowa, siekane orzechy itp.

Deser bez pieczenia

Mleko zagęszczone wlewamy do rondelka i na delikatnym ogniu podgrzewamy, aż zacznie delikatnie się gotować. Zestawiamy je z gazu. Na rondelku opieramy sitko i przesiewamy pierwszą łyżkę kakao .

Niezwłocznie po dodaniu kakao intensywnie mieszamy je z mlekiem drewnianą łyżką. Kiedy dobrze się połączą, przesiewamy kolejną łyżkę kakao. Masa będzie stopniowo gęstniała, a mieszanie będzie coraz trudniejsze. Ważne jest jednak, by składniki dobrze się połączyły .

Niewielkie naczynie, najlepiej silikonową foremkę, wykładamy folią spożywczą. przekładamy do niej masę i lekko ubijamy. Przykrywamy folią tak, by masa nie miała kontaktu z powietrzem . Odstawiamy naczynie do lodówki na ok. 2 godziny.

Po tym czasie masę wyjmujemy z naczynia i rozwijamy z folii. Dzielimy masę na równe części wielkości kęsów, które chcemy przygotować. Rolujemy z ciasta kulki i obtaczamy je dokładnie, lekko dociskając, w wybranych posypkach. Gotowe przekąski odstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na kluski z mięsem z rosołu oraz najlepszą surówkę z młodej kapusty .

masa na kulki
fot. youtube.com/szybkieiproste
Zawiń wszystko w papier do pieczenia i włóż do piekarnika. Obiad postawisz na stole w pół godziny
Henia zdradziła przepis na kluski z mięsem z rosołu. Spróbuj raz, a będziesz je robić co tydzień
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy