Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Wypij codziennie 2 łyżki od zupy, pokonasz zmęczenie i stany zapalne. Pomaga też na jelita
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.03.2025 23:00

Wypij codziennie 2 łyżki od zupy, pokonasz zmęczenie i stany zapalne. Pomaga też na jelita

Sok z cytryny
Fot. Shutterstock/Photographs by Vanitha

To jeden z najczęściej spotykanych soków owocowych, zwłaszcza w przepisach kulinarnych i jako dodatek do napojów i deserów. Ale czy picie soku z cytryny jest rzeczywiście dobre dla zdrowia, jak dziś uważa wiele osób? Wszystko zależy.

Sok z cytryny

Częścią ceremoniału nadania Orderu Uśmiechu jest wychylenie pucharu soku z cytryny i uśmiechnięcie się. Trzeba przyznać, że nie jest to takie łatwe. Sok z cytryny to jeden z najbardziej kwaśnych przedstawicieli tej kategorii produktów. Wypicie takiego soku wygląda jak rodzaj próby – nie każdy organizm dobrze to zniesie.

Jednak z drugiej strony uważamy sok z cytryny za kwintesencję zdrowia. Dlatego, zwłaszcza na diecie, chętnie sięgamy po niego jako produkt mający wspierać walkę ze słabościami organizmu i nadwagą. Co więc wiemy na temat tego, jak sok z cytryny pić, a jak nie pić?

plasterki cytryny
Fot. Canva
Najprostsza zupa koperkowa świata. Wiosną nie robię nic innego, a rodzina jest zachwycona

Zdrowy sok z cytryny

Sok cytrynowy oczywiście ma w sobie dużo zdrowotnych właściwości. Poczynając chociażby od witamin. Jest legendarny, jeśli chodzi o zawartość witaminy C. Jednak większość z nas nie cierpi na niedostatek tej akurat witaminy. Zwłaszcza że przekonanie, jakoby pomagała ona zwalczać przeziębienie, to jeden z najbardziej rozpowszechnionych mitów w medycynie.

Dalsza część tekstu pod filmem.

W soku tym mamy jednak więcej – witaminy E i te z grupy B, fosfor, magnez czy potas. Cytryna działa też przeciwzapalnie – z tym wszystkim zwiększa więc odporność organizmu. A przy tym pobudza pracę jelit i nakręca organizm do redukowania tkanki tłuszczowej.

cytryny na drzewie
Fot. Canva

Cytryna na diecie

W diecie mamy więc wiele zastosowań dla soku z tego owocu. Wiele osób dolewa go do wody, której picie jest warunkiem dobrego samopoczucia. To właśnie dzięki niesłodzonym lemoniadom łatwiej włączyć do diety więcej wody w miejsce słodkich napojów. Sok z cytryny dodany do kawy podbije jej smak, nie zwiększając kaloryczności. Kawa taka bardziej więc pobudza, a to podwójne pobudzenie przydaje się, kiedy staramy się jeść mniej i mamy skłonność do ospałości.

Jednak należy uważać, żeby z cytryną nie przesadzić. Tak intensywny kwas może mieć wiele skutków ubocznych, poczynając od oddziaływania na nadwrażliwe zęby. Już w żołądku też potrafi wyrządzić krzywdę, prowadząc do nadkwasoty, zgagi i refluksu. Oczywiście nadmiar kwasów jest też bardzo szkodliwy dla osób, które borykają się z wrzodami żołądka.

wyciskanie cytryny
Fot. Canva

Co za kwaśno, to niezdrowo

Dlatego nie należy przesadzać, jeśli chodzi o dodawanie cytryny do napojów i potraw. Co do zasady najlepiej ograniczyć się do dwóch łyżek dziennie, czyli 30 ml. To tyle cytryny, ile udaje się wycisnąć z połówki dojrzałego owocu.

Owoce te warto jednak mieć zawsze pod ręką. Zawarte w niej kwasy świetnie doprawiają ryby i sałatki. Cytryną można zastąpić ocet w sosie winegret. Można też marynować nią np. kurczaka przed usmażeniem. A jeśli kilka kropel cytryny jest ceną za to, że będziemy pili więcej wody – nie należy się tu wahać.

Poznaj też jedną z najzdrowszych ryb – mirunę i wypróbuj przepis na rybny gulasz Ewy Wachowicz.

woda z cytryną
Fot. Canva