Tę wątróbkę mogłabym jeść codziennie. Jeden składnik cudownie podkręca smak, koniecznie wypróbuj
Czy są tu smakosze wątróbki? Specjalnie dla was mam doskonały przepis na przyrządzenie wątróbki. W takim wydaniu mogłabym ją jeść codziennie. Zróbcie ją tak jak ja i cieszcie się tym znakomitym przysmakiem.
Jesienny pomysł na wątróbkę
Wątróbkę albo się lubi, albo się jej nie znosi. Smakosze wątróbki doceniają jej smak i zwykle przyrządzają ją z jabłkiem . Też tak kiedyś robiłam. Jednak to się zmieniło, bo odkryłam zupełnie inny sposób na wątróbkę.
Teraz przyrządzam wątróbkę ze śliwkami. Ten dodatek fantastycznie podkręca smak mięsa. Wątróbka jest też soczysta jak nigdy dotąd. Śliwki są znakomitym jesiennym dodatkiem do wątróbki. Smak tego dania jest obłędny. Polecam przepis na smaczną wątróbkę ze śliwkami.
Jak zrobić wątróbkę ze śliwkami?
Składniki:
- 500 g wątróbki
- 3 cebule
- ½ kostki masła
- 5 śliwek
- sól
- pieprz
Cebulę kroimy i podsmażamy. Wykładamy ją na dno naczynia żaroodpornego. Na cebulę układamy całe kawałki wątróbki. Śliwki kroimy na pół i usuwamy z nich pestki.
Śliwki układamy na wątróbce i na nią kładziemy kawałki masła. Wszystko doprawiamy pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy naczynie. Pieczemy około 30 minut.
Wątróbka ze śliwkami na jesienny obiad
Po upieczeniu śliwki puszczają sok i sprawiają, że wątróbka jest niezwykle smaczna i soczysta. Rewelacyjnie smakują z cebulą, a smaki się przenikają . Wątróbkę ze śliwkami możemy podawać z ziemniakami lub z pieczywem. To sposób na smaczny i aromatyczny jesienny obiad.
To danie przyrządzimy w prosty sposób i nie zajmie nam to dużo czasu. Wątróbka zapiekana ze śliwkami ma znakomity smak i według mnie jest dużo lepsza niż przyrządzana z jabłkami. Polecam ten smaczny patent na wątróbkę. Pisaliśmy o sposobie na strzelającą wątróbkę. Podawaliśmy też przepis na wątróbkę od Karola Okrasy.